Domowe batoniki Bounty pyszniejsze niż oryginał. Ich wykonanie jest dziecinnie proste

Domowe batoniki Bounty
Źródło: Shutterstock/margouillat photo

Składniki

Domowe batoniki Bounty

  • 250 g Mleczna czekolada
  • 1.5 szklanki Wiórki kokosowe
  • 0.25 Szklanka Śmietanka 36%
  • 0.5 Szklanka Mleczko skondensowane

Przygotowanie

  1. 1

    Śmietanę wlej do garnuszka i połóż naczynie na palniku o małej mocy. Gdy płyn się zagrzeje, wlej śmietankę do miseczki. 

  2. 2

    Do śmietanki dodaj wiórki kokosowe i starannie wymieszaj podane składniki. Następnie wlej mleko skondensowane i ponownie wymieszaj wszystkie komponenty. 

  3. 3

    Kokosowa masa, która powstała powinna być zwarta i spójna, a co za tym idzie, łatwa do formowania. Jeżeli jednak konsystencja okaże się zbyt rzadka, polecamy dodać większą ilość wiórków kokosowych.

  4. 4

    Z masy kokosowej uformuj batoniki, ułóż ciasteczka na talerzu i włóż łakocie do lodówki na ok. 30 minut. 

  5. 5

    Czekoladę mleczną połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. 

  6. 6

    Domowe batoniki Bounty polej roztopioną czekoladą, ułóż na talerzu i ponownie wstaw do lodówki. Możesz także udekorować batony, posypując je z wierzchu wiórkami kokosowymi.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też