Waniliowe gofry z lodami bananowymi — smakowity pomysł na śniadanie lub deser. Poznaj sekret idealnych gofrów!

Waniliowe gofry z lodami
Źródło: Shutterstock/AlbinaTimi

Składniki

Waniliowe gofry z lodami

  • 1 Szczypta Sól
  • 3 łyżki Cukier puder
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna
  • 3 sztuki Jajko
  • 1.33 szklanki Mleko
  • 0.5 Kostka Masło
  • 1 laska Wanilia
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 4 łyżki Serek mascarpone
  • 1 łyżka Cukier wanilinowy
  • 3 sztuki Banan
  • 1 Szczypta Mielony cynamon
  • 50 ml Espresso

Przygotowanie

  1. 1

    Banany obierz ze skórki, pokrój w plastry i umieść w zamrażarce na ok. 120 minut.

  2. 2

    Gdy upłynie wyznaczony czas, w blenderze kielichowym umieść banany, cukier wanilinowy, espresso, cynamon oraz mascarpone i blenduj podane składniki do chwili powstania jednolitej masy. Tak przygotowane lody schładzaj w zamrażarce przez ok. 60 minut. 

  3. 3

    Laskę wanilii przekrój wzdłuż na połowę. Za pomocą nożyka zbierz ziarenka znajdujące się w jej wnętrzu.c

  4. 4

    Masło umieść w rondelku i połóż naczynie na palniku o minimalnej mocy. Gdy tłuszcz się rozpuści, ściągnij garnek z kuchenki.

  5. 5

    W misce umieść mąkę pszenną, jajka, mleko, rozpuszczone masło, ziarenka wanilii, sól, cukier puder oraz proszek do pieczenia. Wszystkie wyszczególnione produkty starannie wymieszaj za pomocą rózgi kuchennej lub miksera.

  6. 6

    Gofrownicę rozgrzej.

  7. 7

    Do nagrzanej gofrownicy wlewaj porcje ciasta i smaż waniliowe gofry przez ok. 3,5 minuty. Dokładny czas pieczenia zależy jednak od modelu i mocy urządzenia.

  8. 8

    Upieczone waniliowe gofry studź na metalowej kratce, a następnie serwuj z dodatkiem domowych lodów bananowych oraz odrobiną konfitury owocowej. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też