Łosoś w sosie śmietanowym — kulinarne arcydzieło, które przygotujesz we własnym domu

Łosoś w sosie śmietanowym
Źródło: Shutterstock/Maria_Usp

Składniki

Łosoś w sosie śmietanowym

  • 0.5 Pęczek Koperek
  • 1000 g Filet z łososia
  • 1 sztuka Cytryna
  • Biały pieprz
  • 2 sztuki Cebula
  • 2 łyżeczki Sól
  • 1 sztuka Czerwona papryczka chilli
  • 3 ząbki Czosnek
  • 600 ml Śmietanka 36%

Przygotowanie

  1. 1

    Cytrynę sparz wrzątkiem, osusz, zetrzyj z niej skórkę za pomocą tarki, a następnie wyciśnij sok.

  2. 2

    Filet z łososia starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i odetnij skórę. Skrop rybę sokiem z cytryny i odstaw na ok.10 minut.

  3. 3

    Cebule obierz z łupin i pokrój w plastry.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  5. 5

    Ostrą papryczkę umyj, osusz, wytnij gniazdo nasienne i drobno posiekaj.

  6. 6

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  7. 7

    Do miseczki wlej śmietankę, dodaj skórkę startą z cytryny, czosnek oraz papryczkę. Wszystkie komponenty starannie wymieszaj.

  8. 8

    Dno naczynia żaroodpornego wypełnij cebulą, następnie dodaj filet z łososia i wlej śmietanową mieszankę.

  9. 9

    Włóż naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. 

     

    Łosoś w sosie śmietanowym prezentuje się obłędnie udekorowany przed podaniem gałązkami koperku.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też