Kalafior pieczony w sosie miodowo-czosnkowym

Kalafior gotowany w panierce
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 sztuka Kalafior

Panierka

  • 50 g Mąka pszenna
  • 2 sztuki Jajko
  • 50 g Bułka tarta
  • 1 szczypta Sól

Sos

  • 80 ml Sos sojowy
  • 2 ząbki Czosnek
  • 20 ml Sok z limonki
  • 1 łyżka Sos chilli
  • 2 łyżki Miód
  • 1 łyżeczka Mąka ziemniaczana

Pozostałe składniki

  • 2 szczypty Sezam
  • 1 sztuka Cebula dymka

Przygotowanie

  1. 1

    Podziel kalafiora na mniejsze różyczki, opłucz i pozwól, aby wysechł.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

  3. 3

    Różyczki kalafiora panieruj najpierw w mące, potem w dobrze posolonym, rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej.

  4. 4

    Panierowany kalafior rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodaj odrobinę oleju i piecz w temperaturze 180 st. C przez 20-25 minut, aż panierka się zarumieni, a różyczki będą odpowiednio chrupiące.

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj sos: w garnku wymieszaj miód, sos sojowy, przepuszczony przez praskę czosnek, sok z limonki i sos chili.

  6. 6

    Doprowadź mieszaninę do wrzenia, gotując ją na małym ogniu, po czym do garnka dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z niewielką ilością wody. Gotuj razem przez ok. 2 minuty.

  7. 7

    Upieczony kalafior dokładnie wymieszaj z sosem, przelej do formy do pieczenia lub przełóż na blachę, posyp sezamem i wstaw do piekarnika na kolejne 5-6 minut.

  8. 8

    Kalafior pieczony posyp posiekaną cebulą dymką i podawaj na ciepło.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też