Kalafior pieczony w sosie miodowo-czosnkowym
Kalafior pieczony, panierowany na sposób azjatycki. Spróbuj — to prawdziwy przysmak!
Składniki
- 1 sztuka Kalafior
Panierka
- 50 g Mąka pszenna
- 2 sztuki Jajko
- 50 g Bułka tarta
- 1 szczypta Sól
Sos
- 80 ml Sos sojowy
- 2 ząbki Czosnek
- 20 ml Sok z limonki
- 1 łyżka Sos chilli
- 2 łyżki Miód
- 1 łyżeczka Mąka ziemniaczana
Pozostałe składniki
- 2 szczypty Sezam
- 1 sztuka Cebula dymka
Przygotowanie
- 1
Podziel kalafiora na mniejsze różyczki, opłucz i pozwól, aby wysechł.
- 2
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- 3
Różyczki kalafiora panieruj najpierw w mące, potem w dobrze posolonym, rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej.
REKLAMA - 4
Panierowany kalafior rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, dodaj odrobinę oleju i piecz w temperaturze 180 st. C przez 20-25 minut, aż panierka się zarumieni, a różyczki będą odpowiednio chrupiące.
- 5
W międzyczasie przygotuj sos: w garnku wymieszaj miód, sos sojowy, przepuszczony przez praskę czosnek, sok z limonki i sos chili.
- 6
Doprowadź mieszaninę do wrzenia, gotując ją na małym ogniu, po czym do garnka dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z niewielką ilością wody. Gotuj razem przez ok. 2 minuty.
- 7
Upieczony kalafior dokładnie wymieszaj z sosem, przelej do formy do pieczenia lub przełóż na blachę, posyp sezamem i wstaw do piekarnika na kolejne 5-6 minut.
- 8
Kalafior pieczony posyp posiekaną cebulą dymką i podawaj na ciepło.
Zobacz także: