Sałatka Cobb – Kalifornijski przysmak

Sałatka Cobb
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka

  • 70 g Boczek
  • 2 porcje Filet z kurczaka
  • 70 g Ser pleśniowy niebieski
  • 2 sztuki Jajko na twardo
  • 1 sztuka Awokado
  • 2 sztuki Pomidor
  • 1 sztuka Sałata lodowa

Sos

  • 1 sztuka Szalotka
  • 1 łyżka Ocet jabłkowy
  • 1 łyżka Musztarda francuska
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka ugotuj na twardo, schłódź, obierz ze skórki i pokrój w plastry.

  2. 2

    Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.

  3. 3

    Kurczaka oprósz solą z obu stron i smaż na patelni. Kiedy mięso wystygnie, pokrój je w paski.

  4. 4

    Umyj sałatę, osusz liście i pokrój w kostkę. Tak samo postępuj z resztą składników — umyte pomidory i awokado pozbawione skórki, pokrój na małe kawałki.

  5. 5

    Sałatę rozdziel na dwa talerze i układaj na niej grillowanego kurczaka, pokrojonego w paski. Następnie do kompozycji dodaj kostki awokado, bekon, pomidory, plastry jajek i pokruszony ser z niebieską pleśnią.

  6. 6

    Na koniec sałatkę polej dressingiem. W tym celu wymieszaj ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, musztardę, drobno posiekaną szalotkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też