Sałatka Cobb – Kalifornijski przysmak
Prosta, ale wytworna sałatka z kurczakiem, serem pleśniowym, boczkiem i awokado. Musisz tego spróbować!
Składniki
Sałatka
- 70 g Boczek
- 2 porcje Filet z kurczaka
- 70 g Ser pleśniowy niebieski
- 2 sztuki Jajko na twardo
- 1 sztuka Awokado
- 2 sztuki Pomidor
- 1 sztuka Sałata lodowa
Sos
- 1 sztuka Szalotka
- 1 łyżka Ocet jabłkowy
- 1 łyżka Musztarda francuska
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
Jajka ugotuj na twardo, schłódź, obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- 2
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
- 3
Kurczaka oprósz solą z obu stron i smaż na patelni. Kiedy mięso wystygnie, pokrój je w paski.
REKLAMA - 4
Umyj sałatę, osusz liście i pokrój w kostkę. Tak samo postępuj z resztą składników — umyte pomidory i awokado pozbawione skórki, pokrój na małe kawałki.
- 5
Sałatę rozdziel na dwa talerze i układaj na niej grillowanego kurczaka, pokrojonego w paski. Następnie do kompozycji dodaj kostki awokado, bekon, pomidory, plastry jajek i pokruszony ser z niebieską pleśnią.
- 6
Na koniec sałatkę polej dressingiem. W tym celu wymieszaj ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, musztardę, drobno posiekaną szalotkę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zobacz także: