Przepis na zielone curry z kurczakiem
Tradycyjne tajskie danie, które z pewnością pokochasz ze względu na zachwycający kolor i ostry, wyrazisty smak.
Składniki
Pasta z zielonego curry1
- 1 kawałek Świeży imbir
- 2 łodygi Trawa cytrynowa
- 5 ząbków Czosnek
- 6 liści Kaffir
- 1 łyżeczka Kminek rzymski
- 1 łyżeczka Kolendra w całości
- 4 kawałki Zielona papryczka chilli
- 2 sztuki Szalotka
- 1 garść Słodka bazylia
Pozostałe składniki
- 700 g Udka z kurczaka
- 1 puszka Mleko kokosowe
- 1 kawałek Cukinia
- 200 g Mrożony groszek
- 2 kawałki Czerwona papryczka chilli
- 2 łyżki Sos rybny
- 1 garść Słodka bazylia
- 1 szczypta Sól
- 1 łyżeczka Cukier trzcinowy
Przygotowanie
- 1
Zacznij od uprażenia kminku i kolendry na suchej patelni, aż przyprawy nabiorą smaku. Odstaw do wystygnięcia, po czym przyprawy przełóż do miski.
- 2
Teraz mamy dwie możliwości przygotowania zielonej pasty curry: albo rozgniatamy ją w moździerzu, albo oszczędzamy pracy ręcznej i wszystko siekamy (mieszamy) w robocie kuchennym.
- 3
Tak czy inaczej, pokrój wszystkie składniki na mniejsze kawałki: obraną szalotkę, trawę cytrynową (używamy tylko spodu szypułek), obrany czosnek, zielone papryczki chili i dodaj świeżo starty imbir, liście limonki (kaffiru) i kolendrę lub bazylię, a także uprażony kmin i kolendrę. Całość wymieszaj lub ucieraj w moździerzu, aż uzyskasz zieloną pastę.
REKLAMA - 4
Zagotuj wodę w dużym garnku. Gdy woda się zagotuje, dodaj pastę z zielonego curry, mleko kokosowe, a także pokrojone na mniejsze kawałki udka z kurczaka.
- 5
Całość gotuj ok. 20 minut, a następnie stopniowo dodawaj warzywa — wystarczy gotować je kilka minut: groszek, cukinię (razem ze skórką), posiekaną czerwoną papryczkę chili.
- 6
Na koniec dopraw zielone curry sosem rybnym, dodaj listki słodkiej bazylii i skosztuj. Następnie do smaku możesz dodać sól lub odrobinę cukru. Curry powinno mieć wyrazisty, pikantny smak, który w trakcie jedzenia zostanie złagodzony dodatkiem ryżu jaśminowego.
Zobacz także: