Domowy syrop z mniszka lekarskiego

Syrop z mniszka lekarskiego
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 200 sztuk Kwiat mniszka lekarskiego
  • 1 litr Woda
  • 1 kg Cukier
  • 1 sztuka Cytryna
  • Kwasek cytrynowy

Przygotowanie

  1. 1

    Starannie oczyść kwiaty mniszka lekarskiego i usuń zieloną część rośliny (zrywamy tylko żółte liście).

  2. 2

    Oczyszczone kwiaty mniszka włóż do miski razem z dobrze umytą cytryną, pokrojoną wcześniej w krążki. Całość zalej zimną, ale przegotowaną wodą, szczelnie przykryj i odstaw do lodówki na 24 godziny.

  3. 3

    Następnego dnia ekstrakt przecedź i wlej go do garnka. Dodaj cukier i zagotuj. Syrop z mniszka lekarskiego gotuj, aż stanie się gęsty. Następnie odstaw go na bok i wymieszaj z kwaskiem cytrynowym. Jeszcze ciepły syrop wlej do wyparzonych i suchych słoików, szczelnie zakręć, a na koniec — odwróć pojemniki do góry nogami.

  4. 4

    Po schłodzeniu syrop przechowuj go w ciemnym, suchym miejscu. Wskazówka: smak syropu z mniszka lekarskiego można wzbogacić np. spadzią lub lawendą.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też