Pasta z awokado

Pasta z awokado
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 sztuki Awokado
  • 4 Jajko
  • 4 łyżki Sok z cytryny
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 3 łyżki Olej lniany
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 garść Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka ugotuj na twardo. Po 6-8 minutach od zagotowania się wody wyłącz palnik i zalej jajka zimną wodą. Kiedy się przestudzą, zdejmij skorupkę, pokrój je w kostkę i przełóż do większej miski.

  2. 2

    W międzyczasie umyj awokado, przekrój owoce na pół i wydrąż pestki. Wyjmij zielony miąższ, drobno go pokrój (lub zgnieć za pomocą widelca)  i dołóż do pokrojonych jajek.

  3. 3

    Obierz cebulę i drobno ją pokrój. Umytą zieloną pietruszkę posiekaj na małe kawałki. Składniki przełóż do naczynia z pastą z guacamole.

  4. 4

    Do miski wlej olej lniany (można zastąpić oliwą z oliwek). Całość skrop sokiem wyciśniętym z cytryny i dopraw do smaku, używając soli i czarnego pieprzu mielonego.

  5. 5

    Pastę z awokado i jajkiem wymieszaj za pomocą łyżki. Serwuj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też