Naleśniki czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami

 Naleśniki czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Kakaowe ciasto naleśnikowe

  • 140 g Mąka pszenna
  • 4 łyżki Kakao
  • 1 szczypta Sól
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 2 Jajko
  • 350 ml Mleko 3,2%
  • 3 łyżki Roztopione masło
  • Masło do pieczenia

Karmelizowane jabłka

  • 4 sztuki Jabłko
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 4 łyżki Cukier trzcinowy
  • 1 łyżeczka Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj ciasto na naleśniki. W misce wymieszaj sypkie składniki — przesianą mąkę, kakao, sól oraz cukier.

  2. 2

    Całe jajka ubij z suchymi składnikami i dodaj trochę mleka. Gęste ciasto bez grudek wymieszaj trzepaczką, a na koniec rozcieńcz masę z resztą mleka.

  3. 3

    Następnie dodaj ok. trzech łyżek roztopionego masła i piecz cienkie naleśniki na złoty kolor na nieprzywierającej patelni.

  4. 4

    Obierz jabłka, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny i włóż na patelnię.

  5. 5

    Następnie dodaj cukier, cynamon i duś jabłka, aż staną się miękkie.

  6. 6

    Karmelizowane jabłka zawiń w gotowe naleśniki i serwuj z syropem klonowym, masłem lub miodem.

     

    Wypróbuj także przepis na naleśniki z gorącym syropem malinowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też