Naleśniki czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami
Naleśniki czekoladowe z karmelizowanymi jabłkami to słodka przyjemność, która nadaje się nie tylko na śniadanie. Zatroszcz się o podniebienie, przygotowując ten doskonały smakołyk dla siebie oraz swoich domowników.
Składniki
Kakaowe ciasto naleśnikowe
- 140 g Mąka pszenna
- 4 łyżki Kakao
- 1 szczypta Sól
- 2 łyżki Cukier puder
- 2 Jajko
- 350 ml Mleko 3,2%
- 3 łyżki Roztopione masło
- Masło do pieczenia
Karmelizowane jabłka
- 4 sztuki Jabłko
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 4 łyżki Cukier trzcinowy
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
Przygotowanie
- 1
Przygotuj ciasto na naleśniki. W misce wymieszaj sypkie składniki — przesianą mąkę, kakao, sól oraz cukier.
- 2
Całe jajka ubij z suchymi składnikami i dodaj trochę mleka. Gęste ciasto bez grudek wymieszaj trzepaczką, a na koniec rozcieńcz masę z resztą mleka.
- 3
Następnie dodaj ok. trzech łyżek roztopionego masła i piecz cienkie naleśniki na złoty kolor na nieprzywierającej patelni.
REKLAMA - 4
Obierz jabłka, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Skrop je sokiem z cytryny i włóż na patelnię.
- 5
Następnie dodaj cukier, cynamon i duś jabłka, aż staną się miękkie.
- 6
Karmelizowane jabłka zawiń w gotowe naleśniki i serwuj z syropem klonowym, masłem lub miodem.
Wypróbuj także przepis na naleśniki z gorącym syropem malinowym.