Potrawka z kurczaka, czyli sposób na zerwanie z marnowaniem jedzenia
Potrawka z kurczaka to fantastyczny i smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa oraz warzyw, pozostałych z rosołu z poprzedniego dnia. Danie jest niezwykle pożywne i sycące, zwłaszcza kiedy bulion jest gotowy — wówczas na przygotowanie tego smakowitego dania wystarczy poświęcić zaledwie kilkanaście minut. Soczyste kawałki mięsa, kremowy sos i aromatyczne warzywa — przepisu na potrawkę z kurczaka koniecznie trzeba spróbować.
Składniki
Potrawka z kurczaka
- 500 g Kurczak
- 1 sztuka Pietruszka
- 2 sztuki Marchew
- 20 g Masło klarowane
- 30 g Mąka pszenna
- 600 ml Bulion drobiowy
- 100 g Mrożony groszek
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- 1
Z ugotowanego wcześniej rosołu wyciągnij mięso z kurczaka oraz warzywa. Z kawałków drobiu obierz całe mięso i podziel je na mniejsze kawałki, natomiast skóry, kości i chrząstki wyrzuć. Marchewki oraz pietruszkę pokrój w kostkę i przelej do miski 600 ml bulionu.
- 2
Na patelni roztop masło klarowane, a kiedy się nagrzeje, dodaj mąkę pszenną i mieszaj, aż do pozbycia się grudek. Po 1-2 minutach dodaj bulion i mieszaj, aż sos zacznie się gotować i wyraźnie zgęstnieje. Dodaj do niego mrożony groszek i gotuj przez ok. 5 minut.
- 3
Następnie na patelnię dodaj pokrojone wcześniej warzywa i kawałki gotowanego mięsa drobiowego. Całość dopraw do smaku, dodając sól oraz pieprz.
- 4
Potrawkę z kurczaka podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą, nie zapominając o dodatku sałatki.
Może zainteresować Cię także przepis na gulasz gumbo z kurczakiem i kiełbasą.
Dania szybkie do przygotowania, takie jak potrawka z kurczaka, to wielkie ułatwienie, które nadchodzi z pomocą zwłaszcza w takie dni, kiedy nie masz nadto czasu na szykowanie skomplikowanych czy czasochłonnych dań dla Twojej rodziny. Każdej pani domu zależy na tym, by rodzina jadła zdrowo, a po posiłku czuła się spełniona i usatysfakcjonowana. W końcu jedzenie powinno sprawiać nam przyjemność. Wszystkie z wymienionych elementów spełnia przepis na pożywną potrawkę z kurczaka.
Receptura, którą znajdziesz poniżej, jest banalnie prosta. Potrawka z kurczaka to pomysł na obiad dla całej rodziny, który pozwala ponadto wykorzystać pozostałości z rosołu, przez co zapobiega marnowaniu żywności. Jeżeli nie masz pomysłu, ani sił na przyrządzanie skomplikowanego obiadu, a zależy Ci na zaserwowaniu odżywczego dania dla Twoich najbliższych, przepis na potrawkę z kurczaka jest właśnie dla Ciebie.
Potrawka z kurczaka — odpowiedź na to, jak zapobiec marnowaniu jedzenia
Do przygotowania potrawki z kurczaka potrzebne jest mięso drobiowe i warzywa z rosołu. Jest to idealny przykład na realizację obecnie modnego trendu określanego mianem “zero waste”. Jego założenia opierają się na wykorzystywaniu żywności do końca i zapobieganiu wyrzucaniu jeszcze zdatnego do spożycia jedzenia. Według szacunków w Unii Europejskiej marnuje się około 20% całej produkcji żywności. Polska zajmuje niechlubne 5. miejsce pod względem ilości marnowanego jedzenia rocznie. Przepis na potrawkę z kurczaka jest świetnym pomysłem na wykorzystanie mięsa i warzyw, które pozostały z rosołu. Zamiast ich wyrzucać, przygotuj potrawkę z kurczaka. To aromatyczne i sycące danie, z które z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie.
Z czym podawać potrawkę z kurczaka?
Potrawka z kurczaka idealnie komponuje się z gotowanym ryżem. Można serwować go obok lub wymieszać z całym daniem. Atutem podawania ryżu do tego posiłku jest również krótki czas gotowania. Do potrawki z kurczakiem będą pasowały ponadto ziemniaki, zarówno te gotowane, jak i pieczone. Gros osób preferuje także dodatek kaszy — ich wybór jest ogromny, przez co z łatwością każda osoba znajdzie tę idealną dla siebie. Do potrawki z kurczaka zdecydowanie warto podać dodatkową porcję warzyw, najlepiej tych surowych. Surówka z marchewki i jabłka, czy kiszona kapusta to propozycje, które z pewnością nie zawiodą osób, ucztujących przy wspólnym stole.