Potrawka z kurczaka, czyli sposób na zerwanie z marnowaniem jedzenia

Potrawka z kurczaka
Źródło: GettyImages

Składniki

Potrawka z kurczaka

  • 500 g Kurczak
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 2 sztuki Marchew
  • 20 g Masło klarowane
  • 30 g Mąka pszenna
  • 600 ml Bulion drobiowy
  • 100 g Mrożony groszek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Z ugotowanego wcześniej rosołu wyciągnij mięso z kurczaka oraz warzywa. Z kawałków drobiu obierz całe mięso i podziel je na mniejsze kawałki, natomiast skóry, kości i chrząstki wyrzuć. Marchewki oraz pietruszkę pokrój w kostkę i przelej do miski 600 ml bulionu.

  2. 2

    Na patelni roztop masło klarowane, a kiedy się nagrzeje, dodaj mąkę pszenną i mieszaj, aż do pozbycia się grudek. Po 1-2 minutach dodaj bulion i mieszaj, aż sos zacznie się gotować i wyraźnie zgęstnieje. Dodaj do niego mrożony groszek i gotuj przez ok. 5 minut.

  3. 3

    Następnie na patelnię dodaj pokrojone wcześniej warzywa i kawałki gotowanego mięsa drobiowego. Całość dopraw do smaku, dodając sól oraz pieprz.

  4. 4

    Potrawkę z kurczaka podawaj z ryżem, ziemniakami lub kaszą, nie zapominając o dodatku sałatki.

    Może zainteresować Cię także przepis na gulasz gumbo z kurczakiem i kiełbasą.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też