Przepis na tradycyjną zupę pieczarkową jak u babci
Przepisy na dania tradycyjne cieszą się niezmiennie ogromną popularnością. Jedną z takich potraw jest bez wątpienia zupa pieczarkowa. To prawdziwy klasyk wśród zup, którego koniecznie trzeba spróbować. Prosta w przygotowaniu i bogata w pieczarki zupa, zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jak zrobić zupę pieczarkową jak u babci? Odpowiedź znajdziesz w poniższym przepisie.
Składniki
Zupa pieczarkowa
- 600 g Skrzydełka z kurczaka
- 0.25 Sztuka Seler
- Kawałek Por
- 1 sztuka Pietruszka
- 2 sztuki Marchew
- 500 g Pieczarki
- 500 g Ziemniaki
- 1 litr Woda
- 1 łyżka Masło klarowane
- 100 g Śmietana 18%
- 1 Natka pietruszki
- 2 łyżki Sól
- 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 4 sztuki Ziele angielskie
- 2 sztuki Liście laurowe
Przygotowanie
- 1
Kawałki kurczaka umieść w garnku i zalej wodą. Następnie do mięsa dołóż obrane marchewki, pietruszkę, selera i pora. Dodaj przyprawy, mianowicie: sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. godzinę.
- 2
Odcedź mięso, warzywa i przyprawy, pozostawiając w garnku jedynie wywar. Kurczaka obierz i podziel na mniejsze kawałki, z kolei marchewkę pokrój w plasterki. Wymienione składniki będą potrzebne na samym końcu, przy podawaniu zupy.
- 3
Pieczarki bardzo dokładnie umyj, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Patelnię nagrzej i dodaj łyżkę masła klarowanego. Następnie na roztopiony tłuszcz wrzuć pokrojone pieczarki i smaż do momentu zarumienienia — potrwa to ok. 15 minut.
- 4
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę o boku mierzącym ok. 2 cm.
- 5
Przygotowane ziemniaki i usmażone pieczarki dodaj do bulionu drobiowego. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 20 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Następnie dodaj także posiekaną drobno natkę pietruszki i przygotowane wcześniej kawałki kurczaka oraz marchewki.
- 6
Kwaśną śmietanę umieść w szklanym naczyniu, dodaj odrobinę wywaru i starannie wymieszaj. Powtórz tę czynność, dodając więcej bulionu w celu zahartowania śmietany. Tak przygotowaną mieszankę wlej do zupy pieczarkowej, wymieszaj, a po ok. 2 minutach, ściągnij z ognia. Zupa pieczarkowa gotowa! Teraz skosztuj i w razie potrzeby dopraw posiłek solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
Może zainteresować Cię także przepis na klasyczną, wigilijną zupę grzybową z suszonych grzybów.
Zupa pieczarkowa to propozycja na pyszny i lekki posiłek, doskonały dla całej rodziny. Wybornie smakuje zarówno zimą, jak i latem. Dodając do zupy kawałki kurczaka, stanowi bardzo sycące i pożywne danie. Wśród wielu dostępnych przepisów na obiady, szczególną uwagę przykuwają te, których przygotowanie nie zajmuje wiele czasu — właśnie do nich należy zupa pieczarkowa.
Jak przygotować zupę pieczarkową? Praktyczne porady i wskazówki
Przygotowując bulion na zupę pieczarkową, można zastąpić pora, dodając w zamian cebulę. Istnieje także duża dowolność w wybieraniu mięsa do przygotowania wywaru. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić nogami, skrzydełkami, czy też pałkami. Jeżeli chcesz zmniejszyć kaloryczność zupy, bulion na zupę pieczarkową można ugotować na piersiach z kurczaka lub ściągnąć skórę z wykorzystywanych kawałków drobiu.
Jako bazę do zupy pieczarkowej warto wykorzystać bulion drobiowy (sprawdź przepis na tradycyjny rosół). Znacznie skróci to czas gotowania zupy — przepis możesz rozpocząć wtedy od momentu przygotowywania ziemniaków i pieczarek.
Jeżeli nie przepadasz za zupą pieczarkową z ziemniakami, możesz zastąpić je makaronem, grysikiem lub lanym ciastem. Pamiętaj jednak, żeby nie gotować makaronu w jednym garnku z zupą, ponieważ bardzo łatwo doprowadzić do rozgotowania pasty. Poskutkuje to zmniejszeniem apetyczności posiłku, czego można łatwo uniknąć, gotując makaron w oddzielnym garnku.