Przepis na tradycyjną zupę pieczarkową jak u babci

Zupa pieczarkowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa pieczarkowa

  • 600 g Skrzydełka z kurczaka
  • 0.25 Sztuka Seler
  • Kawałek Por
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 2 sztuki Marchew
  • 500 g Pieczarki
  • 500 g Ziemniaki
  • 1 litr Woda
  • 1 łyżka Masło klarowane
  • 100 g Śmietana 18%
  • 1 Natka pietruszki
  • 2 łyżki Sól
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 4 sztuki Ziele angielskie
  • 2 sztuki Liście laurowe

Przygotowanie

  1. 1

    Kawałki kurczaka umieść w garnku i zalej wodą. Następnie do mięsa dołóż obrane marchewki, pietruszkę, selera i pora. Dodaj przyprawy, mianowicie: sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Całość doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. godzinę.

  2. 2

    Odcedź  mięso, warzywa i przyprawy, pozostawiając w garnku jedynie wywar. Kurczaka obierz i podziel na mniejsze kawałki, z kolei marchewkę pokrój w plasterki. Wymienione składniki będą potrzebne na samym końcu, przy podawaniu zupy.

  3. 3

    Pieczarki bardzo dokładnie umyj, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Patelnię nagrzej i dodaj łyżkę masła klarowanego. Następnie na roztopiony tłuszcz wrzuć pokrojone pieczarki i smaż do momentu zarumienienia —  potrwa to ok. 15 minut.

  4. 4

    Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę o boku mierzącym ok. 2 cm.

  5. 5

    Przygotowane ziemniaki i usmażone pieczarki dodaj do bulionu drobiowego. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 20 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Następnie dodaj także posiekaną drobno natkę pietruszki i przygotowane wcześniej kawałki kurczaka oraz marchewki.

  6. 6

    Kwaśną śmietanę umieść w szklanym naczyniu, dodaj odrobinę wywaru i starannie wymieszaj. Powtórz tę czynność, dodając więcej bulionu w celu zahartowania śmietany. Tak przygotowaną mieszankę wlej do zupy pieczarkowej, wymieszaj, a po ok. 2 minutach, ściągnij z ognia. Zupa pieczarkowa gotowa! Teraz skosztuj i w razie potrzeby dopraw posiłek solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

    Może zainteresować Cię także przepis na klasyczną, wigilijną zupę grzybową z suszonych grzybów.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też