Sernik gotowany zawsze udany i prosty w przygotowaniu

Sernik gotowany
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 kg Serek twarogowy
  • 1 kostka Masło
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 6 sztuk Jajko
  • 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 1 Szczypta Sól
  • 100 ml Mleko 3,2%
  • 1 opakowanie Biszkopty
  • 1 sztuka Czekolada
  • 1 łyżeczka Masło
  • 3 łyżeczki Śmietana 36%

Przygotowanie

  1. 1

    Tortownicę posmaruj cienką warstwą masła, wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż biszkopty.

  2. 2

    Do dużego garnka włóż masło i dodaj cukier puder. Podgrzewaj na małym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści. Możesz też rozpuścić masło i dopiero dodać cukier puder.

  3. 3

    Do masła dodaj porcjami ser i wymieszaj. Następnie dodaj po jajku i wymieszaj. Wsyp cukier waniliowy, sól i podgrzewaj masę serową, ale jej nie gotuj.

  4. 4

    Do mleka dodaj budynie, dokładnie wymieszaj. Wlej budyń do gorącej masy serowej i energicznie wymieszaj. Gotuj masę przez 3-4 minuty. Wyłącz gaz.

  5. 5

    Wyłóż ciepłą masę serową na biszkopty. Wyrównaj powierzchnię.

  6. 6

    Polewa czekoladowa: przygotuj dwa rondelki. Jeden mniejszy, drugi większy. Do małego rondelka dodaj połamaną czekoladę. Do dużego wlej trochę wody i włącz gaz. Mały rondelek połóż na wodzie, mieszaj czekoladę, do czasu aż się roztopi. Dodaj masło oraz śmietankę i dokładnie wymieszaj.

  7. 7

    Polej zimny sernik przygotowaną czekoladą, odczekaj 5 minut i włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też