Jajka zapiekane — nietuzinkowy sposób na podanie wielkanocnego dania

Jajka zapiekane
Źródło: GettyImages

Składniki

Jajka zapiekane

  • 6 sztuk Jajko
  • 2 sztuki Marchew
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 1 garść Szpinak
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 0.5 Łyżeczka Curry

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Przygotuj foremkę na muffiny z 6 wgłębieniami. Nasmaruj ją starannie oliwą z oliwek. 

  3. 3

    Marchewkę obierz ze skórki, a następnie zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. 

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin, po czym posiekaj ją w drobną kostkę. Możesz także zetrzeć ją na tarce o drobnych oczkach.

  5. 5

    W misce umieść marchewkę oraz cebulę, następnie dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, sól, czarny pieprz mielony oraz curry. Składniki starannie wymieszaj, po czym napełnij farszem 6 wgłębień w formie na muffiny i utwórz w środku każdej porcji nadzienia nieduży dołek.

  6. 6

    Foremkę na muffiny włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyciągnij ją i dodaj do każdego wgłębienia kilka liści szpinaku, a na wierzch wbij jajko i ponownie włóż do piekarnika na kolejne 15 minut.

  7. 7

    Gotowe jajka zapiekane dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym, a następnie ostrożnie wyciągnij je z foremki, korzystając z noża oraz silikonowej szpatułki. 

     

    Jajka zapiekane warto serwować posypane rzeżuchą lub szczypiorkiem. Można także przygotować jogurtowy sos czosnkowy, który znakomicie podkreśli smak tego dania.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też