Tiramisu z truskawkami, jakiego jeszcze nie jadłeś!

Tiramisu z truskawkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Biszkopt

  • 135 g Mąka pszenna tortowa
  • 55 g Skrobia ziemniaczana
  • 4 Jajko
  • 225 g Drobny cukier

Składniki do nasączenia biszkoptu

  • 50 ml Woda
  • 50 ml Likier kokosowy

Krem na tiramisu z truskawkami

  • 600 g Mascarpone
  • 175 g Drobny cukier
  • 525 ml Śmietanka 36%
  • 40 ml Likier kokosowy
  • 7 Żółtko

Dodatkowo

  • 600 g Truskawki
  • 400 g Dżem truskawkowy
  • Kakao

Przygotowanie

  1. 1

    Przed przystąpieniem do przygotowania biszkoptu wszystkie składniki wyciągnij z lodówki — powinny się ocieplić i przybrać temperaturę pokojową.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C. Formę na ciasto wyłóż arkuszem papieru do pieczenia. 

  3. 3

    Oddziel białka od żółtek. Białka ubijaj, aż utworzy się z nich sztywna piana. Nie przestając miksować, do puchu stopniowo dodawaj cukier, a następnie oddzielone wcześniej żółtka. Do jednolitej masy wsyp przesianą skrobię ziemniaczaną oraz mąkę tortową. Całość wymieszaj, używając szpatułki. Przygotowane ciasto na biszkopt umieść w brytfance, delikatnie wyrównaj powierzchnię masy i piecz ok. 20 minut.

  4. 4

    Upieczony, jeszcze ciepły biszkopt zrzuć razem z brytfanką z wysokości 30-40 cm, po czym umieść go na kuchennym blacie, żeby ciasto odrobinę ostygło. Kiedy ciasto się ochłodzi, podziel je na dwie równe części.

  5. 5

    Przygotuj składniki do nasączania biszkoptu. Wystarczy połączyć wodę oraz likier kokosowy i starannie wymieszać składniki.

  6. 6

    Przygotuj masę mascarpone. Do garnka nalej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Nad garnkiem umieść mniejsze naczynie, do którego dodaj likier kokosowy, drobny cukier do wypieków oraz 4 żółtka. Całość miksuj, aż składniki utworzą gęstą mieszankę. Następnie wyłącz palnik i kontynuuj mieszanie robotem kuchennym jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Do oddzielnej miski dodaj serek mascarpone, delikatnie go wymieszaj, a po chwili dodaj przygotowaną poprzednio, wystudzoną już masę. Całość ubijaj, aż składniki przybiorą jednolitą, gładką konsystencję. W kolejnym naczyniu przygotuj kremówkę — zmiksuj śmietanę, a kiedy będzie gotowa, dodaj ją do masy mascarpone. Teraz wystarczy wymieszać powstały krem, używając szpatułki.

  7. 7

    Pierwszy biszkopt skrop ½ zawiesiny do nasączania, pokryj ciasto połową porcji dżemu truskawkowego, a na dżem połóż część truskawek (najlepiej pokroić je wcześniej w plasterki). Na warstwie owoców umieść połowę masy z mascarpone i wyrównaj powierzchnię kremu. Następnie powtórz opisane czynności, wykorzystując resztę składników.

  8. 8

    Tiramisu z truskawkami gotowe! Ciasto włóż do lodówki — najlepiej jeśli będzie się w niej chłodzić przez całą noc). Następnego dnia wierzch włoskiego deseru posyp obficie kakao. Przed podaniem tiramisu truskawkowego można ozdobić ciasto kawałkami świeżych owoców. Poza truskawkami do dekoracji będą nadawać się także maliny i borówki amerykańskie.

     

    Wypróbuj również przepis na doskonały tort truskawkowy.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też