Farszynki – przepis na przepyszne kotleciki z farszem mięsnym
Farszynki, czyli ziemniaczane kotleciki z mięsnym farszem to danie wpisane na listę produktów tradycyjnych w województwie warmińsko-mazurskim. Jak zrobić w domu ten typowy dla tych okolic przysmak? Przepis jest prosty, a efekt zadowoli najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki
Składniki na farszynki z mięsem
- 1.5 kg Ziemniaki
- 2 sztuki Jajko
- 1 szklanki Mąka ziemniaczana
- 1 kg Pieczarki
- 100 g Tarty ser żółty
- 150 g Mozzarella starta
- 2 sztuki Cebula
- 30 g Mięso mielone wieprzowe
- 1 szklanki Bułka tarta
- 4 łyżki Olej roślinny
Przygotowanie
- 1
Wykonanie przepisu na farszynki mazurskie zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich – jak zwykle – w garnku z osoloną wodą.
- 2
Kolejny krok to odcedzenie ziemniaków i podduszenie ich i pozostawienie do ostygnięcia.
- 3
Kiedy ziemniaki będą już wystudzone robimy z nich puree i łączymy dokładnie z mąką i jajkami. Ciasto, które powstanie z połączenia składników powinno mieć gładką, nieklejącą się do rąk konsystencję.
- 4
Obydwie cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, a pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obydwa składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy póki nie odparuje się woda. Zostawiamy do wystudzenia.
- 5
Przesmażamy mięso z solą i pieprzem na oleju, zostawiamy do przestudzenia.
- 6
Kiedy pieczarki i cebula będą już zimne, łączymy je z tartym serem żółtym i mozzarellą oraz mięsem. Solimy i pieprzymy wedle uznania i smaku.
- 7
Czas na uformowanie farszynek. Robimy je biorąc kawałek ciasta i tworząc placki. Na nie kładziemy farsz i sklejamy ciasto, tak, żeby pieczarki i reszta składników znalazły się w środku farszynki.
- 8
Gotowe kotleciki należy następnie otoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Danie to można podawać z surówką i śmietaną. W zależności od smaku i ochoty możemy robić różne nadzienia.
Przeczytaj także:
Jak mówią znawcy tematu farszynek, kotlecik ten powinien być okrągły, o owalnym przekroju, średnica nie powinna przekraczać 10 cm, wysokość pięciu. Po usmażeniu farszynki mazurskie – zgodnie z przepisem – powinny być złoto-brązowe na zewnątrz i białe jak ziemniaki w środku (oprócz mięsnego farszu, który będzie szary). Farszynki są pulchne w dotyku i sprężyste przy krojeniu. Po usmażeniu farszynki pięknie pachną ziemniakami i mielonym kotletem. Jeśli dodamy do dania sos grzybowy, dodatkowo nad talerzem będzie unosił się smakowity leśny aromat.
Skąd się w polskiej kuchni wzięły farszynki?
Historycznie tereny dzisiejszej Warmii i Mazur bazowały przede wszystkim na daniach ziemniaczanych, wśród nich popularne były zwłaszcza babki ziemniaczane, zupa kartoflanka czy szare kluski. Jedną z najlepiej znanych dań tradycyjnej kuchni wschodniopruskiego regionu Polski były farszynki. Przepis na nie trafił na te tereny razem z gospodyniami przesiedlonymi z Kresów Wschodnich po 1945 roku.
Co charakteryzuje farszynki?
Danie to wyglądem przypomina kotleciki, z drugiej, ze względu na skład i farsz blisko im do kartaczy. Jednak w przeciwieństwie do kartaczy, farszynek się nie gotuje, a smaży. Zgodnie z przepisem, do ich przygotowania potrzebne będą ugotowane ziemniaki, dodatkowo przemielone przez maszynkę. Do aksamitnego puree potrzebne będą jajka, mąka ziemniaczane i sól. Do farszu mięsnego potrzeba będzie jedynie mięso wieprzowe i cebula.
Zgodnie z tradycją, danie to wymaga nadziania ciasta ziemniaczanego farszem, a później usmażenie na smalcu kotlecików aż do uzyskania złocistego koloru. Przepis można oczywiście modyfikować wedle swoich potrzeb. Farszynki mogą być w wersji bezmięsnej – z grzybowym nadzieniem, a zamiast smalcu można użyć do smażenia oleju roślinnego.
Na Warmii i Mazurach farszynki serwuje się z sosem grzybowym – na przykład w sezonie na kurki - z kurkami przesmażonymi na maśle z szalotką oraz czosnkiem i podduszonymi na śmietanie. Całość kompozycji tego dania dopełni świeżo siekana natka pietruszki.
Z czym i kiedy serować farszynki?
Farszynki będą idealne na obiad, lunch, ciepłą i pożywną kolację. Oprócz sosu grzybowego czy czosnkowego pasują do nich także surówki i typowo warzywne sałatki. Ponieważ farszynka jest daniem ziemniaczanym z dodatkiem mięsa, nie będą do niego pasowały ziemniaki. Dobrze postawić w tym wypadku na wyraziste i niezbyt skomplikowane dodatki – pomidory pokrojone w plastry z cebulą i polane oliwą oraz posolone i doprawione pieprzem.
Przy smażeniu tych tradycyjnych kotlecików trzeba uważać, żeby się nie przypaliły – delikatnie przekładając je na drugą stronę i nie zostawiając bez kontroli. Lepszą kontrolę smażenia zapewni także bułka tarta, w której farszynka będzie panierowana.