Farszynki – przepis na przepyszne kotleciki z farszem mięsnym

Farszynki
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na farszynki z mięsem

  • 1.5 kg Ziemniaki
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 szklanki Mąka ziemniaczana
  • 1 kg Pieczarki
  • 100 g Tarty ser żółty
  • 150 g Mozzarella starta
  • 2 sztuki Cebula
  • 30 g Mięso mielone wieprzowe
  • 1 szklanki Bułka tarta
  • 4 łyżki Olej roślinny

Przygotowanie

  1. 1

    Wykonanie przepisu na farszynki mazurskie zaczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich – jak zwykle – w garnku z osoloną wodą.

  2. 2

    Kolejny krok to odcedzenie ziemniaków i podduszenie ich i pozostawienie do ostygnięcia.

  3. 3

    Kiedy ziemniaki będą już wystudzone robimy z nich puree i łączymy dokładnie z mąką i jajkami. Ciasto, które powstanie z połączenia składników powinno mieć gładką, nieklejącą się do rąk konsystencję.

  4. 4

    Obydwie cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę, a pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obydwa składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy póki nie odparuje się woda. Zostawiamy do wystudzenia.

  5. 5

    Przesmażamy mięso z solą i pieprzem na oleju, zostawiamy do przestudzenia.

  6. 6

    Kiedy pieczarki i cebula będą już zimne, łączymy je z tartym serem żółtym i mozzarellą oraz mięsem. Solimy i pieprzymy wedle uznania i smaku.

  7. 7

    Czas na uformowanie farszynek. Robimy je biorąc kawałek ciasta i tworząc placki. Na nie kładziemy farsz i sklejamy ciasto, tak, żeby pieczarki i reszta składników znalazły się w środku farszynki.

  8. 8

    Gotowe kotleciki należy następnie otoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Danie to można podawać z surówką i śmietaną. W zależności od smaku i ochoty możemy robić różne nadzienia.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też