Schab w sosie kurkowym — przepis na aromatyczne mięso z darami lasu
Schab w sosie kurkowym to pomysł na wyśmienity obiad lub kolację, zarówno tę mniej, jak i bardziej oficjalną. Delikatne kawałki mięsa zanurzone w marynacie pełnej grzybów, rozpływają się w ustach, zachwycając nawet najbardziej wymagających koneserów. Przepis jest prosty w wykonaniu, dzięki czemu nawet początkujący miłośnicy gotowania bez trudu wykonają ten przysmak.
Składniki
Schab w sosie kurkowym
- 200 g Śmietana 12%
- 2.5 łyżki Posiekany koperek
- 900 g Schab bez kości
- 250 g Kurki
- 1 litr Bulion drobiowy
- 5 łyżek Woda
- 1 sztuka Cebula
- 1.5 łyżka Mąka pszenna
- 0.25 Sztuka Sok z cytryny
- 2.5 łyżki Masło klarowane
- Olej rzepakowy
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Kurki starannie umyj pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz, umieszczając grzyby na ręczniku papierowym.
- 2
Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- 3
Na patelni rozgrzej masło klarowane, a gdy się roztopi, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj ją na złoty kolor. Kiedy ładnie się zeszkli, dodaj grzyby (umyte i świeże lub wcześniej odmrożone), a po ok. 5 minutach wyciśnij sok z cytryny i dodaj posiekany koper. Całość dopraw solą oraz czarnym pieprzem mielonym i pozostaw do przestygnięcia.
- 4
Schab starannie umyj pod chłodną, osusz i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Mięso przypraw solą oraz czarnym pieprzem mielonym, po czym delikatnie rozbij kotlety tłuczkiem.
- 5
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, a gdy się nagrzeje, dodaj przygotowane wcześniej plastry schabu. Mięso smaż z dwóch stron na rumiany kolor, po czym przełóż je na talerz.
- 6
W garnku zagotuj bulion, a następnie dodaj plastry usmażonego schabu i duś pod przykryciem przez 60 minut.
- 7
Po wskazanym czasie dodaj śmietanę wymieszaną z mąką pszenną oraz podsmażone grzyby i starannie wymieszaj całość. Danie gotuj przez następne 3 minuty, do chwili ponownego zagotowania i zgęstnienia sosu, a następnie ściągnij naczynie z palnika. Schab w sosie kurkowym smakuje wyśmienicie w towarzystwie gotowanych ziemniaków oraz buraczków czerwonych.
Zobacz także:
Wszystkie osoby chcące urozmaicić domowy jadłospis oraz znudzone klasycznymi kotletami, powinny przyrządzić przepis na schab w sosie kurkowym, wprowadzając danie do rodzinnego menu. Mięsny specjał bez trudu odświeży jadłospis, zachwycając bliskich wspaniałym aromatem i kremową konsystencją posiłku.
Schab w sosie kurkowym to proste, lecz bardzo wykwintne danie. Znakomicie prezentuje się na stole, przez co zawsze znika z talerzy w okamgnieniu. Przysmak ten można serwować z wieloma różnorodnymi dodatkami. Fantastycznie komponować się będą zarówno ziemniaki, kasze, jak i ryż. Nie można zapomnieć również o komponencie warzywnym, który sprawi, że schab w sosie kurkowym będzie daniem nie tylko smakowitym, ale także niezwykle odżywczym. Rekomendujemy sięgnąć po ulubione sałatki ze świeżych jarzyn i wzbogacić nimi domowe menu.
Zobacz także: Schab pieczony w piekarniku, czyli obiad na medal. Przepis jest prosty
Schab w sosie kurkowym — jak go przygotować?
Schab w sosie kurkowym to przepis, którym można zajadać się bez względu na porę roku. Tytułowe grzyby dostępne są krótko i nie każdy zdąży nacieszyć się ich smakiem, jednak specjał ten zimą oraz wiosną można przyrządzić, sięgając po mrożone dary lasu. W takiej odsłonie schab w sosie kurkowym smakuje równie fantastycznie, jednak należy pamiętać o wcześniejszym rozmrożeniu grzybów. Warto także wzbogacić tę recepturę w ulubione przyprawy. Wśród naszych rekomendacji wyróżnić należy jałowiec, majeranek, czosnek, czy majeranek. Schab w sosie kurkowym polecamy przyrządzić, wykorzystując słodką śmietankę 30%. W takiej odsłonie marynata stanie się nieco delikatniejsza i kremowa, jednak znacznie bardziej kaloryczna.