Schab w sosie kurkowym — przepis na aromatyczne mięso z darami lasu

Schab w sosie kurkowym
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab w sosie kurkowym

  • 200 g Śmietana 12%
  • 2.5 łyżki Posiekany koperek
  • 900 g Schab bez kości
  • 250 g Kurki
  • 1 litr Bulion drobiowy
  • 5 łyżek Woda
  • 1 sztuka Cebula
  • 1.5 łyżka Mąka pszenna
  • 0.25 Sztuka Sok z cytryny
  • 2.5 łyżki Masło klarowane
  • Olej rzepakowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Kurki starannie umyj pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz, umieszczając grzyby na ręczniku papierowym. 

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. 

  3. 3

    Na patelni rozgrzej masło klarowane, a gdy się roztopi, dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj ją na złoty kolor. Kiedy ładnie się zeszkli, dodaj grzyby (umyte i świeże lub wcześniej odmrożone), a po ok. 5 minutach wyciśnij sok z cytryny i dodaj posiekany koper. Całość dopraw solą oraz czarnym pieprzem mielonym i pozostaw do przestygnięcia. 

  4. 4

    Schab starannie umyj pod chłodną, osusz i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Mięso przypraw solą oraz czarnym pieprzem mielonym, po czym delikatnie rozbij kotlety tłuczkiem.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, a gdy się nagrzeje, dodaj przygotowane wcześniej plastry schabu. Mięso smaż z dwóch stron na rumiany kolor, po czym przełóż je na talerz.

  6. 6

    W garnku zagotuj bulion, a następnie dodaj plastry usmażonego schabu i duś pod przykryciem przez 60 minut. 

  7. 7

    Po wskazanym czasie dodaj śmietanę wymieszaną z mąką pszenną oraz podsmażone grzyby i starannie wymieszaj całość. Danie gotuj przez następne 3 minuty, do chwili ponownego zagotowania i zgęstnienia sosu, a następnie ściągnij naczynie z palnika. Schab w sosie kurkowym smakuje wyśmienicie w towarzystwie gotowanych ziemniaków oraz buraczków czerwonych.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też