Zakwas na barszcz – kwintesencja świąt

Zakwas na barszcz
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na zakwas na barszcz

  • 500 g Czerwony burak
  • 500 ml Woda
  • 0.5 Łyżka Sól
  • 4 ząbki Czosnek
  • 2 liście Liście laurowe
  • 4 ziarna Ziele angielskie
  • 6 ziaren Pieprz

Składniki dodatkowe opcjonalnie

  • 1 plaster Chrzan
  • 0.5 Łyżeczka Nasiona kolendry
  • 0.5 Łyżeczka nasiona kminku
  • 0.5 Łyżeczka Nasiona kopru
  • 1 plaster Świeży imbir

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszym krokiem jest przygotowanie buraków – umycie ich i obranie ze skóry. Kroimy warzywo na plastry, a potem w grubą kostkę.

  2. 2

    Obieramy czosnek, oczyszczamy poszczególne ząbki i rozgniatamy je nożem.

  3. 3

    Do zakwasu na barszcz będzie potrzebna solanka – żeby ją zrobić wlewamy do garnka pół litra wody i pół łyżki soli. Żeby sól się dokładnie rozpuściła, można lekko podgrzać wodę na gazie.

  4. 4

    Bierzemy słoik i wyparzamy go. Następnie na jego dno wsypujemy przyprawy i pokrojone w kostkę buraki. Zalewamy solanką, która musi być w temperaturze pokojowej, tak, żeby płyn zakrywał poziomem warzywa. Słoik lekko zakręcamy – nie za mocno, bo w początkowej fazie fermentacji będą się uwalniały gazy.

  5. 5

    Słoik z burakami zostawiamy na około tydzień w ciepłym miejscu, z dala od okna. Może to być na przykład jedna z szafek wiszących czy zamykana na drzwi ciemna spiżarnia.

  6. 6

    Codziennie doglądamy zakwas – przez pierwszych kilka dni zdejmując wyparzoną łyżką pianę, która będzie się tworzyła na powierzchni. W tym czasie można także buraki przemieszać łyżką. Jeśli buraki będą wystawały z roztworu wody i soli, należy dodać wody z solą.

  7. 7

    Jeśli piana przestanie się zbierać na powierzchni można dokręcić mocno słoik. Po pięciu dniach można zrobić test smaku. Zakwas na barszcz powinien być kwaśny i smakować burakiem i przyprawami.

  8. 8

    Kiedy smak okaże się satysfakcjonujący przecedzamy zakwas przez sitko i przelewamy do wyparzonej, czystej butelki, którą zakręcamy i wstawiamy do lodówki, w której może stać kilka tygodni. Buraki wykorzystane przy robieniu zakwasu można wykorzystać na kilka sposobów – na przykład do sałatki z kozim serem, czy sałatki ze śledziami i burakami.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też