Racuchy drożdżowe z jabłkami idealne na podwieczorek

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Racuchy drożdżowe z jabłkami

  • 2 sztuki Jabłko
  • 1 Jajko
  • 1 łyżka Roztopione masło
  • 250 ml Ciepłe mleko
  • 250 g Mąka pszenna
  • 20 g Świeże drożdże
  • 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
  • 25 g Cukier
  • Olej
  • 1 szczypta Sól

Dodatkowo

  • Dżem
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Przesiej mąkę przez sitko i przesyp ją do miski. Na środku stwórz niewielkie wgłębienie i wkrusz do niego drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru i zalej 3 łyżkami ciepłego mleka. Całość mokrych składników lekko przysyp mąką.

  2. 2

    Miskę ze składnikami szczelnie przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce i zaczekaj ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po upływie oznaczonego czasu dodaj jajko, pozostałą ilość cukru i mleka, cukier wanilinowy, sól oraz masło. Następnie całość dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki, do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z wymieszanymi składnikami ponownie szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  3. 3

    Obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Opcjonalnie możesz zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Do wyrośniętego ciasta wrzuć pokrojone owoce i całość delikatnie wymieszaj łyżką stołową. Po dodaniu jabłek ciasto może nieco opaść, jednak objętość powróci do pierwotnego stanu w trakcie smażenia.

  4. 4

    Rozgrzej olej na dużej patelni i zaczekaj, aż osiągnie pożądaną temperaturę. Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco rozgrzany, wrzuć kawałek jabłka i sprawdź, czy zacznie się smażyć. Następnie nakładaj po ok. 2 łyżki ciasta i smaż na średnim ogniu do momentu, aż racuchy drożdżowe z jabłkami zaczną się rumienić. Po upływie ok. 2-3 minut, obróć placuszki na drugą stronę. Po usmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też