Racuchy drożdżowe z jabłkami idealne na podwieczorek
Racuchy drożdżowe z jabłkami to świetna propozycja na słodki podwieczorek lub deser, który polubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Jest to nic innego jak małe, okrągłe placuszki smażone na głębokim tłuszczu. Wyśmienicie smakują z dodatkiem cukru pudru, śmietanki, dżemu lub owoców sezonowych.
Składniki
Racuchy drożdżowe z jabłkami
- 2 sztuki Jabłko
- 1 Jajko
- 1 łyżka Roztopione masło
- 250 ml Ciepłe mleko
- 250 g Mąka pszenna
- 20 g Świeże drożdże
- 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
- 25 g Cukier
- Olej
- 1 szczypta Sól
Dodatkowo
- Dżem
- Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Przesiej mąkę przez sitko i przesyp ją do miski. Na środku stwórz niewielkie wgłębienie i wkrusz do niego drożdże. Dodaj 1 łyżkę cukru i zalej 3 łyżkami ciepłego mleka. Całość mokrych składników lekko przysyp mąką.
- 2
Miskę ze składnikami szczelnie przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce i zaczekaj ok. 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po upływie oznaczonego czasu dodaj jajko, pozostałą ilość cukru i mleka, cukier wanilinowy, sól oraz masło. Następnie całość dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki, do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z wymieszanymi składnikami ponownie szczelnie przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 40 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- 3
Obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Opcjonalnie możesz zetrzeć owoce na tarce o dużych oczkach. Do wyrośniętego ciasta wrzuć pokrojone owoce i całość delikatnie wymieszaj łyżką stołową. Po dodaniu jabłek ciasto może nieco opaść, jednak objętość powróci do pierwotnego stanu w trakcie smażenia.
- 4
Rozgrzej olej na dużej patelni i zaczekaj, aż osiągnie pożądaną temperaturę. Aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco rozgrzany, wrzuć kawałek jabłka i sprawdź, czy zacznie się smażyć. Następnie nakładaj po ok. 2 łyżki ciasta i smaż na średnim ogniu do momentu, aż racuchy drożdżowe z jabłkami zaczną się rumienić. Po upływie ok. 2-3 minut, obróć placuszki na drugą stronę. Po usmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Zobacz także:
Do przyrządzenia racuchów drożdżowych z jabłkami potrzebnych jest zaledwie kilka podstawowych produktów spożywczych, które dostępne są w większości marketów w przystępnych cenach. Cechą charakterystyczną racuchów jest ich wyjątkowa miękkość i pulchność, która powstaje dzięki użyciu drożdży. Najbardziej popularną wersją tego dania są racuchy drożdżowe z jabłkami — tartymi lub pokrojonymi w kostkę. Koniecznie musisz ich spróbować!
Racuchy drożdżowe z jabłkami — na co zwracać uwagę podczas przygotowywania?
Kluczową rolę w przygotowaniu racuchów z jabłkami odgrywają drożdże. Po przetrawieniu cukru produkują one dwutlenek węgla, dzięki czemu placuszki stają się bardzo puszyste i rozpływają się w ustach. Jednak aby cały proces przebiegł pomyślnie, warto zwrócić uwagę na odpowiednią temperaturę mleka. Niedostatecznie ciepłe, może spowodować spowolnienie fermentacji, z kolei gorące mleko doprowadzi do sparzenia drożdży, przez co zaczyn nie urośnie.
Zobacz także: Wyjątkowe placki z jabłkami. Ten przepis Cię zaskoczy!
Równie istotnym składnikiem przepisu na racuchy drożdżowe z jabłkami jest odpowiednio dobrany gatunek owocu. Warto wybierać takie odmiany jabłek, które nie są zbyt kwaśne w smaku. Do wykonania receptury doskonale sprawdzą się dorodne antonówki lub słodkie Ligole. Dzięki zawartym w nich kwasom owocowym, racuchy drożdżowe z jabłkami będą nie tylko smacznym i pożywnym posiłkiem, ale również źródłem ważnych dla organizmu witamin i minerałów. Jabłka, które zostały wykorzystane do przygotowania racuchów, wspomagają pracę jelit i obniżają poziom cholesterolu w organizmie. Można w nich znaleźć przede wszystkim imponującą ilość witaminy C.
Mało tego, racuchy drożdżowe z jabłkami są doskonałym sposobem na suplementację witamin, a także włączeniem większej ilości owoców do diety. W alternatywnej wersji poniższy przepis można wykonać np. z dodatkiem bananów lub śliwek.