Fantastyczna tarta z gruszkami. Przepis babci

Tarta z gruszkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta z gruszkami — spód

  • 1 Żółtko
  • 125 g Masło
  • 250 g Mąka pszenna
  • 60 g Woda
  • 1 łyżka Cukier puder

Tarta z gruszkami — wierzch wypieku

  • 180 g Jogurt naturalny
  • 100 g Cukier puder
  • 2 Jajko
  • 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
  • 3 sztuki Gruszka
  • 2 łyżki Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj kruche ciasto na tartę z gruszkami. Starannie rozetrzyj pszenną mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy i masło, po czym składniki połącz z żółtkiem oraz wodą. Całość zagnieć na jednolite ciasto i schłodź w lodówce. Powinno trwać to co najmniej 30 minut.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.

  3. 3

    Schłodzone ciasto wyłóż na blat podsypany pszenną mąką i rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim formę na tartę, a na dno wysyp kilka sztuk fasoli. Spód na tartę z gruszkami piecz przez kwadrans. Po 15  minutach pozbądź się fasolek i kruche ciasto piecz jeszcze przez 5 minut. 

  4. 4

    Umyj gruszki, obierz je ze skóry i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie pokrój je w plasterki i wyłóż na upieczony spód tarty.

  5. 5

    Następnym krokiem jest sporządzenie pysznego kremu do tarty z gruszkami. Wystarczy połączyć wymienione w przepisie składniki, tj. jajka, cukier puder, mąkę pszenną, jogurt naturalny oraz cukier wanilinowy. Całość starannie wymieszaj i wylej do formy, pokrywając sosem ułożone wcześniej plasterki gruszek. 

  6. 6

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  7. 7

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też