Nalewka z orzecha włoskiego — oto przepis na niezawodną orzechówkę
Nalewka z orzecha włoskiego owiana jest wieloma opowieściami o cudownym działaniu i smaku. Niestety, wiele osób obawia się tego, że po nieodpowiednim przygotowaniu trunek stanie się zbyt gorzki i nie będzie nadawać się do spożycia. Z naszym przepisem orzechówka wychodzi zawsze. Do przygotowania nalewki z orzecha włoskiego wystarczy zaledwie kilka składników, a dzięki prostej instrukcji, przepis może wykonać każdy, nawet początkujący hobbysta domowych trunków.
Składniki
Nalewka z orzecha włoskiego
- 18 sztuk Zielone orzechy włoskie
- 1 szklanki Miód
- 500 ml Spirytus
- 250 ml Woda
- 250 ml Wódka
Przygotowanie
- 1
Zielone orzechy włoskie zbierz nie wcześniej niż końcem czerwca, ale nie później niż w połowie lipca. Ich wielkość ma wynosić 4-5 cm. W tym okresie zielone orzechy są najłatwiejsze do przekrojenia.
- 2
Orzechy dokładnie umyj pod bieżącą wodą i starannie osusz. Następnie pokrój je na małe kawałki — razem z miękką łupiną. Przełóż je do dużego słoja o pojemności minimum 2 l.
- 3
Pokrojone orzechy zalej wódką, a następnie spirytusem. Delikatnie je wymieszaj, najlepiej kołysząc słojem lub przy użyciu drewnianej łyżki. Jeśli chcesz, by nalewka z orzecha włoskiego była nieco delikatniejsza w smaku, mniej “ciężka” i gorzka — dodaj o 1 szklankę wódki więcej. Możesz również wrzucić kilka goździków dla aromatu i podbicia smaku.
- 4
Na tym etapie musisz zapomnieć o swojej nalewce na ok. miesiąc. Zamknij dokładniej słój i odłóż go w chłodne miejsce, bez dostępu do światła słonecznego. Doskonale nada się piwnica czy garaż. W takim miejscu nalewka z orzecha włoskiego powinna odczekać nawet 30-40 dni.
- 5
Po wskazanym czasie zlej nalewkę do drugiego słoja, zostawiając na dnie kawałki orzechów. Słój z nalewką szczelnie zakręć. Do słoja z orzechami dodaj 1 szklankę wody oraz cukier, całość wymieszaj i zamknij. Oba słoje odłóż w to samo miejsce, co poprzednio — tym razem na 7 dni. Codziennie mieszaj bądź kołysz naczyniem, by cukier dokładnie się rozpuścił.
- 6
Gdy minie min. 7-14 dni syrop zlej do dowolnego naczynia, a orzechy przepłucz “surową” nalewką — tą z drugiego słoja, by zebrać z nich resztki syropu. Teraz wystarczy połączyć obie nalewki i je wymieszać, a następnie… znowu zapomnieć o słoju. Tym razem jednak na dłużej. Mocno zakręconą, dobrze wymieszaną nalewkę odkładamy do piwnicy bądź innego chłodnego miejsca na co najmniej 6 miesięcy — choć niektórzy uważają, że najlepsza orzechówka to ta po 10 miesiącach “odpoczywania”.
Na naszej stronie znajdziesz także inne propozycje na domowe nalewki, które z pewnością przypadną Ci do gustu. Polecamy przepis na doskonałą nalewkę z czarnej porzeczki.
Nalewka z orzecha włoskiego, nazywana przez wielu orzechówką, to znany trunek sporządzany z zielonych, jeszcze niedojrzałych owoców orzecha. Wokół nalewki powstało wiele opowieści, jakoby poza wybornym, dość intensywnym smakiem miała pozytywnie wpływać na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Właśnie dlatego, na przełomie czerwca i lipca, wiele osób decyduje się na wykonanie przepisu na nalewkę z orzecha włoskiego, zapełniając butelkami swoją spiżarnię, bądź domową piwniczkę.
Właściwości nalewki z orzecha włoskiego
Nie da się ukryć, że wiele osób decyduje się na przygotowanie własnej nalewki z orzecha włoskiego szczególnie z uwagi na jej właściwości zdrowotne. To właśnie ona pomaga nie tylko w przypadku dolegliwości ze strony układu trawiennego, ale także wzmacnia odporność i wspomaga system nerwowy. Orzechówka nie jest jednak wyłącznie “magicznym lekiem” — po dodaniu do niej mleka, likieru czekoladowego i lodu otrzymać można przepyszny drink typu “monte”.
Domowa orzechówka, czyli nalewka idealna
Nalewka z orzecha włoskiego świetnie sprawdzi się jako prezent dla najbliższych. Wystarczy zaopatrzyć się w szklane butelki o mniejszej pojemności — dostępne w większości sklepów z artykułami kuchennymi — i przewiązać je wstążką.