Przepis na leczniczą nalewkę z propolisu, której nie da się podrobić

Nalewka z propolisu
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z propolisu

  • 100 ml Spirytus
  • 50 g Propolis
  • 150 ml Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Propolis dokładnie oczyść i rozdrobnij. Warto zacząć od zamrożenia kitu pszczelego, aby substancja nie była lepka i  łatwiej podlegała procesowi mielenia. Do rozdrobnienia można użyć przykładowo młynka do kawy.

  2. 2

    Do szklanej butelki wlej propolis, zalej go spirytusem i letnią, przegotowaną wodą. Buteleczkę odstaw na 3 tygodnie w ciemne miejsce, o temperaturze pokojowej.

  3. 3

    Po 3 tygodniach nalewkę z propolisu przefiltruj przez gazę i rozlej do ciemnych butelek. Ważne jest, aby buteleczki nie stały w słońcu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też