Najlepsze ciasto jogurtowe z rabarbarem. Spróbuj go koniecznie!
Ciasto jogurtowe z rabarbarem jest puszyste, miękkie i wilgotne. Przygotowanie jest bardzo proste, a składniki łatwo dostępne, szczególnie teraz, gdy jest sezon na rabarbar i truskawki. Zobacz, jak przygotować smaczne ciasto jogurtowe z dodatkiem rabarbaru i truskawek.
Składniki
Ciasto jogurtowe z rabarbarem
- 250 g Mąka pszenna
- 125 g Jogurt naturalny
- 125 g Masło
- 3 sztuki Jajko
- 180 g Cukier
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 1 szczypta Sól
- 300 g Rabarbar
- 100 g Truskawki
Kruszonka
- 30 g Masło
- 2 łyżki Cukier
- 3 łyżki Mąka pszenna
Przygotowanie
- 1
Ciasto: W małym rondelku roztop masło. Wystudź.
- 2
Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i ubij na puszystą, jasną masę.
- 3
Do ubitych jajek dodaj jogurt, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz cukier waniliowy i delikatnie wymieszaj.
- 4
Małymi porcjami dodaj przestudzone masło. Wymieszaj.
- 5
Ubij białka i dodaj do masy. Bardzo delikatnie wmieszaj białka w przygotowane ciasto.
- 6
Truskawki i rabarbar umyj. Zdejmij szypułki z truskawek, pokrój w zadłuż na pół. Rabarbar pokrój na kawałki po około 3 centymetry.
- 7
Kruszonka: do małej miski wsyp, mąkę i cukier, dodaj zimne masło. Palcami rozkrusz składniki tak aby, powstały małe grudki.
- 8
Prostokątną lub okrągłą foremkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem.
- 9
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- 10
Przełóż ciasto do foremki, na wierzch połóż rabarbar i truskawki. Posyp kruszonką.
- 11
Włóż do piekarnika na 45 minut.
- 12
Wyjmij ciasto, wystudź i posyp cukrem pudrem.
Lubisz rabarbar? Zobacz, jak zrobić Ciasto z rabarbarem i budyniem
Jak zrobić ciasto jogurtowe?
Aby ciasto jogurtowe było smaczne i puszyste trzeba trzymać się pewnych zasad. Pierwszą bardzo ważną rzeczą w przygotowywaniu ciasta jogurtowego jest równa temperatura składników, dlatego pamiętaj o tym, aby przed pieczeniem wyjąć jajka i jogurt z lodówki tak, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Kolejną istotną kwestią jest jakość składników, postaw na sprawdzone marki. Do ciasta jogurtowego użyj masła, nie oleju lub margaryny. Miksera użyj tylko do jajek i białek, resztę składników mieszaj delikatnie łyżką, najlepiej drewnianą. Jeśli robisz ciasto jogurtowe z owocami, zadbaj o dobrą proporcję owoców w stosunku do ciasta. W przypadku zbyt dużej ilości owoców ciasto może być z zakalcem.
Jakie dodatki do ciasta jogurtowego?
W przepisie używamy rabarbaru i truskawek, ale możesz użyć samego rabarbaru (pamiętaj o powiększeniu ilości, o ilość truskawek, z których rezygnujesz). Ciasto jogurtowe można przygotować właściwie z każdym owocem, dlatego warto przygotowywać je w sezonie owocowym. Morele, brzoskwinie, gruszki, śliwki to doskonałe dodatki do ciasta jogurtowego. Ciasto jogurtowe z rabarbarem możesz upiec z kruszonką lub bez niej – wybór należy do Ciebie. Ciasto jogurtowe z rabarbarem i truskawkami można podać z lodami waniliowymi, sosem czekoladowym, bitą śmietaną lub posypać cukrem pudrem. Każda wersja smakuje doskonale.
Rabarbar co to jest?
Rabarbar to warzywo z rodziny rdestowatych. Rabarbar charakteryzuje się długimi, grubymi i czerwonymi łodygami oraz dużymi, zielonymi liśćmi. W kulinariach najczęściej wykorzystuje się łodygę, ale w zielarstwie używa się także liści. Rabarbar ma bardzo kwaśny smak, dlatego zazwyczaj stanowi dodatek do dań i ciast. Rabarbar to źródło witamin A, E i C. W składzie tego warzywa znajdziemy potas, kwas foliowy, błonnik, zawiera również magnez, sód, żelazo oraz wapń. Rabarbar jest niskokaloryczny oraz niskoglikemiczny co oznacza, że mogą spożywać go osoby, które mają problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi. Oprócz wymienionych zalet należy także wspomnieć, że rabarbar zawiera dużą ilość kawasu szczawianego (stąd kwaśny smak), który szybko wypłukuje z organizmu wapń. Nadmierne spożywanie rabarbaru może powodować braki wapnia, a w rezultacie np. psucie się zębów. Kobiety w ciąży oraz bardzo małe dzieci powinny ograniczać spożycie rabarbaru, szczególnie w wersji surowej. Rabarbaru powinny unikać osoby cierpiące na kamicę nerkową.