Najlepsze ciasto jogurtowe z rabarbarem. Spróbuj go koniecznie!

Ciasto jogurtowe z rabarbarem
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

  • 250 g Mąka pszenna
  • 125 g Jogurt naturalny
  • 125 g Masło
  • 3 sztuki Jajko
  • 180 g Cukier
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1 szczypta Sól
  • 300 g Rabarbar
  • 100 g Truskawki

Kruszonka

  • 30 g Masło
  • 2 łyżki Cukier
  • 3 łyżki Mąka pszenna

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto: W małym rondelku roztop masło. Wystudź.

     

  2. 2

    Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i ubij na puszystą, jasną masę.

  3. 3

    Do ubitych jajek dodaj jogurt, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz cukier waniliowy i delikatnie wymieszaj.

  4. 4

    Małymi porcjami dodaj przestudzone masło. Wymieszaj.

  5. 5

    Ubij białka i dodaj do masy. Bardzo delikatnie wmieszaj białka w przygotowane ciasto.

  6. 6

    Truskawki i rabarbar umyj. Zdejmij szypułki z truskawek, pokrój w zadłuż na pół. Rabarbar pokrój na kawałki po około 3 centymetry.

  7. 7

    Kruszonka: do małej miski wsyp, mąkę i cukier, dodaj zimne masło. Palcami rozkrusz składniki tak aby, powstały małe grudki.

  8. 8

    Prostokątną lub okrągłą foremkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem.

  9. 9

    Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

  10. 10

    Przełóż ciasto do foremki, na wierzch połóż rabarbar i truskawki. Posyp kruszonką.

  11. 11

    Włóż do piekarnika na 45 minut.

  12. 12

    Wyjmij ciasto, wystudź i posyp cukrem pudrem.

    Lubisz rabarbar? Zobacz, jak zrobić Ciasto z rabarbarem i budyniem

     

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też