Doskonała nalewka z czarnej porzeczki, która zawsze wychodzi

Nalewka z czarnej porzeczki
Źródło: GettyImages

Składniki

Nalewka z czarnej porzeczki

  • 1 kg Czarna porzeczka
  • 500 g Cukier
  • 0.5 Litr Spirytus
  • 0.5 Litr Wódka
  • Miód

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj słój o pojemności ok. 3 l. 

  2. 2

    Owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą i usuń ogonki, a następnie wrzuć do słoja. Jeśli wybierzesz wersję mrożoną, czarną porzeczkę umieść w słoju na kilka godzin i pozostaw na blacie kuchennym, by samoistnie się rozmroziła. 

  3. 3

    Do słoja z owocami w pierwszej kolejności wlej wódkę, a następnie spirytus. Zakołysz zawartością naczynia i szczelnie je zamknij.

  4. 4

    Czarną porzeczkę zalaną alkoholem odstaw teraz w lekko słoneczne miejsce tak, by nie docierało do słoika zbyt mocne słońce. Na tym etapie należy zapomnieć o swojej “miksturze” i dać jej czas. Czasami wystarczy miesiąc, a innym razem nalewka potrzebować będzie nieco więcej czasu, np. 3 miesięcy. Na pewno jednak czas oczekiwania na nalewkę z czarnej porzeczki nie będzie krótszy niż 30 dni, dlatego należy uzbroić się w cierpliwość.

  5. 5

    Po upływie co najmniej 30 dni zlej nalewkę do innego zamykanego naczynia, a słój z porzeczkami uzupełnij cukrem oraz (ewentualnie) odrobiną miodu. Dokładnie wymieszaj owoce z cukrem i zamknij słoik. W takiej postaci trzymaj naczynie na parapecie w lekko słonecznym miejscu.

  6. 6

    Codziennie mieszaj owoce z cukrem, by po ok. 5 dniach cukier się rozpuścił. Jeśli się tak nie stanie, wystarczy dolać odrobinę nalewki i znowu wymieszać zawartość słoja. 

  7. 7

    Po dokładnym rozpuszczeniu się cukru umieść owoce na sicie i przelej sok do butelki czy innego naczynia, w którym wcześniej umieściłeś nalewkę. Odciśnij bardzo dokładnie owoce, by “wycisnąć” z nich każdą kroplę soku — używając do tego celu zwykłej gazy. Owoce czarnej porzeczki już Ci się nie przydadzą, więc po odsączeniu można je wyrzucić.

  8. 8

    Nalewka z czarnej porzeczki jest już gotowa. Żeby była odpowiednio klarowna, należy ją jeszcze porządnie przefiltrować. Możesz użyć kilka warstw gazy, jednorazowych filtrów do kawy czy ściereczki muślinowej — celem tej czynności jest pozbycie się zanieczyszczeń i drobnych kawałków owoców.

  9. 9

    Gotową nalewkę z czarnej porzeczki przelej do butelki o pojemności ok. 1,5 l lub do kilku mniejszych buteleczek i obdaruj najbliższych. Nalewka z czarnej porzeczki nadaje się do spożycia od razu. Wielu natomiast uważa, że najlepsza jest po upływie kilku miesięcy.

     

    Jeśli szukasz pomysłu na inny domowy trunek, polecamy przepis na nalewkę z aronii.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też