Quesadilla z kurczakiem – danie obowiązkowe na sylwestrowym stole
Quesadilla z kurczakiem może być świetnym daniem na ciepło podawanym w trakcie imprezy sylwestrowej, domówki w karnawale czy spotkania towarzyskiego ze szwedzkim stołem. Nie jest to danie wymagające – ani umiejętności, ani specjalnego stania przy garnkach. W połączeniu z zimnym sosem pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym quesadilla z kurczakiem będzie smakowała wyśmienicie.
Składniki
Składniki na quesadillę z kurczaka
- 4 sztuki Tortilla placek
- 2 sztuki Filet z kurczaka
- 8 plastrów Ser cheddar
- 0.5 Łyżka Przyprawa do kurczaka
- 3 ząbki Czosnek
- 3 łyżki Olej roślinny
- 2 sztuki Słodka papryka czerwona
- 1 sztuka Cebula czerwona
- 2 łyżki Świeża kolendra
Przygotowanie
- 1
Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Piersi kroimy w kostkę i nacieramy marynatą, na którą składa się: wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawa do kurczaka (można kupić gotową mieszankę, lub stworzyć własną). Mięso odstawiamy na pół godziny, żeby przeszło smakiem przypraw.
- 2
stworzyć własną). Mięso odstawiamy na pół godziny, żeby przeszło smakiem przypraw.
Rozgrzewamy piekarnik na 180 stopni Celsjusza i wykładamy kawałki piersi z kurczaka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mięso powinno być gotowe w kwadrans, jeśli użyjemy programu z termoobiegiem.
- 3
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny i przesmażamy na nim na średnim ogniu warzywa – pokrojoną w paski czerwoną paprykę oraz drobno posiekaną cebulę. Nie chodzi o to, żeby się poddusiły, ani przypiekły – mają pod wpływem temperatury zmięknąć. Trzy minuty smażenia w ciągłym mieszaniem powinny wystarczyć na osiągnięcie zamierzonego efektu.
- 4
Na drugiej, dużej patelni, podgrzewamy placki tortilli. Kiedy będą już rozgrzane smarujemy je od strony, która ma być wewnątrz pastą guacamole i wykładamy na dolny przesmażone warzywa oraz kurczaka – zużywamy w tym celu połowę porcji mięsa i połowę przesmażonych warzyw. Kolejną warstwę stanowi starty na dużych oczkach ser żółty.
- 5
Zanim przykryjemy quesadillę kolejną tortillą, posypujemy ją jeszcze świeżą kolendrą. Placki możemy zostawić na patelni i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu, lub wstawić danie do piekarnika i zapiec.
- 6
Kiedy ser się stopi pod wpływem temperatury, wyjmujemy gotową quesadillę z kurczakiem i kroimy ją na części nożem do pizzy.
- 7
Do quesadilli z kurczakiem pasować będzie sos czosnkowy (dwie łyżki jogurtu naturalnego, dwie łyżki majonezu, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, łyżka soku z cytryny wymieszane na jednolitą masę) a także sosu pomidorowego (pomidor z puszki z wyciskanym czosnkiem, posiekaną zieloną papryczką, cukrem, octem, solą i pieprzem)
Przeczytaj także:
Quesadilla z kurczakiem – kiedy sięgnąć po przepis na to danie?
Quesadilla z kurczakiem może stanowić alternatywę dla pizzy czy dla naleśników z różnymi wytrawnymi farszami. Odpowiednio pokrojona (na kawałki podobne do trójkątów pizzy) i dobrze zapieczona będzie dobra do jedzenia bez konieczności używania noża i widelca – wystarczy trzymać ją w dłoni. Quesadilla z kurczakiem jest daniem zapiekanym serem, dlatego sprawdzi się jako jedzenie dające zastrzyk energii – kiedy przed nami imprezowanie do białego rana czy mamy w planach nie schodzić z parkietu.
Quesadilla z kurczakiem to danie szybkie w wykonaniu, którego równie dobrze nie trzeba smażyć na patelni, a można zapiec w piekarniku. Ważne w obu przypadkach, żeby placki tortilli nie spiekły się za bardzo, podgrzały się, ale pozostały elastyczne i dość miękkie.
Co jest ważne przy robieniu quesadilli z kurczakiem?
W przypadku przepisu na to danie, wyjątkowo liczy się kurczak, który nie będzie suchy (warto dać mu trochę czasu na zamarynowanie, a także nie przesmażyć go na patelni, żeby pozostał sprężysty). Ponieważ quesadilla powinna się dobrze zapiec i połączyć wszystkie składniki, kluczowe jest również dodanie odpowiedniej ilości serca. Jeśli wiadomo, że na imprezie sylwestrowej czy domówce będą także osoby nie jedzące mięsa można przygotować dla nich wersję wegetariańską – z warzywami i serem, a także z czterema różnymi gatunkami sera.
Żeby placki nie wysuszyły się podczas zapiekania, można je przykryć w piekarniku folią aluminiową. Warto pamiętać, że przepieczony placek – owszem będzie chrupiący, ale także łatwo łamiący się i kruszący.
Z czym serwować quesadillę z kurczakiem?
Quesadilla wydaje się być daniem skończonym i nie potrzebującym dodatkowych elementów. Do pszennego packa z nadzieniem nie będą pasowały ani frytki, ani sałatki. Warto jednak rozważyć przygotowanie kilku sosów do wyboru. Przepis na quesadillę z kurczakiem zakłada wykorzystanie także jako sosu domowego guacamole, na które przepis znajdziecie tutaj. Pasta z avocado posłuży także jako dip do nachosów. Kolejne opcje sosów to dip czosnkowy oraz salsa pomidorowa z dodatkiem pietruszki lub kolendry.