Sok z kapusty kiszonej — przepis na naturalny probiotyk

Sok z kapusty kiszonej
Źródło: GettyImages

Składniki

Sok z kapusty kiszonej

  • 0.5 Litr Woda
  • 20 g Sól
  • 0.5 kilogram Biała kapusta

Przygotowanie

  1. 1

    Usuń zewnętrzne liście białej kapusty, pozostałość pokrój na ćwiartki, a następnie wykrój z nich głąb.

  2. 2

    Kawałki kapusty umieść w blenderze kielichowym, wlej także wodę i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. 

  3. 3

    Otrzymany sok z kapusty przelej do wyparzonego słoika, dodaj sól i szczelnie je zakręć. Naczynie pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 3 doby. 

  4. 4

    Po wskazanym czasie sok z kapusty kiszonej przecedź przez gazę lub sitko o drobnych oczkach i przelej do wyparzonych butelek.

  5. 5

    Tak przygotowany sok z kapusty kiszonej jest gotowy do spożycia lub przechowywania w chłodnym miejscu. Pamiętaj, że soku z kiszonej kapusty nie należy poddawać procesowi pasteryzacji z uwagi na ryzyko utraty właściwości probiotycznych.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też