Sok z kapusty kiszonej — przepis na naturalny probiotyk
Sok z kapusty kiszonej to doskonały pomysł na urozmaicenie codziennej diety. Dzięki procesowi fermentacji staje się on nie tylko niezwykle odżywczy, ale także bardzo smaczny. Sok z kapusty kiszonej można spożywać bezpośrednio po przygotowaniu, ale także sprawdzi się rewelacyjnie jako urozmaicenie domowego bigosu, kwaśnicy, a nawet wigilijnego grochu z kapustą. Jego sporządzenie zajmuje zaledwie kwadrans, a następnie pozostaje wyłącznie oczekiwanie na rozpoczęcie niesamowitego procesu fermentacji.
Składniki
Sok z kapusty kiszonej
- 0.5 Litr Woda
- 20 g Sól
- 0.5 kilogram Biała kapusta
Przygotowanie
- 1
Usuń zewnętrzne liście białej kapusty, pozostałość pokrój na ćwiartki, a następnie wykrój z nich głąb.
- 2
Kawałki kapusty umieść w blenderze kielichowym, wlej także wodę i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- 3
Otrzymany sok z kapusty przelej do wyparzonego słoika, dodaj sól i szczelnie je zakręć. Naczynie pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 3 doby.
- 4
Po wskazanym czasie sok z kapusty kiszonej przecedź przez gazę lub sitko o drobnych oczkach i przelej do wyparzonych butelek.
- 5
Tak przygotowany sok z kapusty kiszonej jest gotowy do spożycia lub przechowywania w chłodnym miejscu. Pamiętaj, że soku z kiszonej kapusty nie należy poddawać procesowi pasteryzacji z uwagi na ryzyko utraty właściwości probiotycznych.
Zobacz także:
Fermentowane przetwory, takie jak wyśmienity sok z kapusty kiszonej, już od lat cieszą się ogromną popularnością w kuchni polskiej. Tradycja kiszenia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie, mimo że współczesny sposób przygotowania tych smakołyków znacznie różni się od metod wykorzystywanych przez najstarszych członków rodziny. Wśród najczęściej wykonywanych przetworów należy oczywiście wyróżnić ogórki oraz sok z kapusty kiszonej.
Od setek lat proces ten stosowano w celu wydłużania przydatności do spożycia wielu potraw, a aktualnie docenia się go również za prozdrowotny wpływ na organizm. Sok z kiszonej kapusty warto spożywać regularnie, ze względu na wysoką zawartość bakterii probiotycznych. To właśnie te małe stworzenia zasiedlają jelita i odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie nie tylko układu pokarmowego, ale niemal całego organizmu.
Ciekawostką jest, że wiele osób wykorzystuje niewielki dodatek tego specjału w celu uświetnienia smaku świątecznego barszczu czerwonego. Istotnym atutem receptury jest z pewnością to, że sok z kiszonej kapusty można przygotować niezależnie od pory roku, a składniki dostępne są niemal w każdym sklepie.
Zobacz także: Sok z kiszonych buraków dobry nie tylko na anemię. Przepis jest prosty
Sok z kapusty kiszonej — właściwości zdrowotne
Istnieje wiele powodów, dla których warto włączyć sok z kapusty kiszonej do codziennej diety. Współczesny sposób żywienia często obfituje w produkty wysoko przetworzone, które wywierają negatywny wpływ na mikroflorę jelitową. Również nie bez znaczenia dla zdrowia jelit jest stosowana antybiotykoterapia oraz spożywanie alkoholu. Sok z kiszonej kapusty dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego pomaga uszczelnić barierę jelitową oraz wspomaga jej prawidłowe funkcjonowanie. Ponadto zawarte w tym specyfiku drobnoustroje działają, niczym naturalne antybiotyki, wspomagając odporność organizmu.
Sok z kiszonej kapusty to także źródło witaminy C oraz glukozynolanów, które są związkami wykazującymi działanie antynowotworowe. Warto podkreślić również, że ten domowy przetwór można przyrządzić także bez dodatku soli. Taki sposób wykonania rekomendujemy wszystkim osobom zmagającym się z chorobami nerek oraz dysfunkcjami układu krążenia. Niektórzy sok z kiszonej kapusty stosują na czczo, z myślą o działaniu wspomagającym odchudzanie.
Jak pić sok z kiszonej kapusty?
W celach zdrowotnych sok z kiszonej kapusty zaleca się pić 3 do maksymalnie 4 razy dziennie w ilości po 100-200 ml. Myśląc z kolei o wspieraniu odchudzania, zaleca się, by po napój sięgać na czczo i wypijać wówczas 1 szklankę wyrobu.