Pizza z plastrami boczku i pikantnym sosem z papryczką pepperoni

Pizza z boczkiem i pikantnym sosem z papryczką pepperoni
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 21 g Drożdże
  • 150 Woda
  • 0.5 Łyżeczka Cukier
  • 300 g Mąka pszenna
  • 0.25 Łyżeczka Sól
  • 4 łyżki Oliwa z oliwek

Sos i dodatki

  • 100 g Passata pomidorowa
  • 1 sztuka Suszone chili
  • 200 g Mozzarella starta
  • 100 g Wędzony boczek w plastrach
  • 16 sztuk Zielona marynowana papryczka peperoni
  • 40 g Orzeszki piniowe
  • 6 łodyg Bazylia

Przygotowanie

  1. 1

    W letniej wodzie rozpuść drożdże wraz z cukrem. Przykryj naczynie i odstaw na bok, na ok. 15 minut.

  2. 2

    Drożdże połącz z mąką, oliwą z oliwek i ¼ łyżeczką soli. Całość zagnieć na ciasto. Odstaw na je do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce. Wyrobione ciasto na pizzę powinno być przykryte ściereczką. Kiedy podwoi swoją pierwotną objętość, to znak, że ciasto jest już gotowe.

  3. 3

    Po upływie godziny ciasto na pizzę należy raz jeszcze starannie zagnieść. Podziel je na 2 jednakowe części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.

  4. 4

    Do pieczenia potrzebne będą dwie blachy, wyłożone papierem do pieczenia i wyłóż na nie wyrobione ciasto. Każda pizza będzie piec się oddzielnie, dlatego potrzebujemy dwóch osobnych blach.

  5. 5

    Do miski dodaj passatę pomidorową i połącz ją z utartą w moździerzu papryczką chili. Sos jest gotowy — rozsmaruj go na cieście, a na wierzch rozsyp startą wcześniej mozzarellę.

  6. 6

    Piekarnik rozgrzej do 225 st. C.

  7. 7

    Zielone papryczki pepperoni starannie odcedź z zalewy i rozłóż je na dwóch pizzach. Plastry wędzonego boczku podziel jeszcze na mniejsze kawałki (wystarczy, że prekroisz je na pół) i dodaj na ciasto. Wierzch pizzy posyp orzeszkami pinii.

  8. 8

    Każdą pizzę piecz oddzielnie przez 15-18 minut w 225 st. C.

  9. 9

    Gotową pizzę posyp świeżą bazylią i pokrój na kawałki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też