Pizza z plastrami boczku i pikantnym sosem z papryczką pepperoni
Pizza z plastrami wędzonego boczku z dodatkiem pikantnych dodatków i aromatycznego sosu pomidorowego, to doskonały przepis na domową pizzę — szczególnie dla fanów ostrych przypraw!
Składniki
Ciasto
- 21 g Drożdże
- 150 Woda
- 0.5 Łyżeczka Cukier
- 300 g Mąka pszenna
- 0.25 Łyżeczka Sól
- 4 łyżki Oliwa z oliwek
Sos i dodatki
- 100 g Passata pomidorowa
- 1 sztuka Suszone chili
- 200 g Mozzarella starta
- 100 g Wędzony boczek w plastrach
- 16 sztuk Zielona marynowana papryczka peperoni
- 40 g Orzeszki piniowe
- 6 łodyg Bazylia
Przygotowanie
- 1
W letniej wodzie rozpuść drożdże wraz z cukrem. Przykryj naczynie i odstaw na bok, na ok. 15 minut.
- 2
Drożdże połącz z mąką, oliwą z oliwek i ¼ łyżeczką soli. Całość zagnieć na ciasto. Odstaw na je do wyrośnięcia, najlepiej w ciepłe miejsce. Wyrobione ciasto na pizzę powinno być przykryte ściereczką. Kiedy podwoi swoją pierwotną objętość, to znak, że ciasto jest już gotowe.
- 3
Po upływie godziny ciasto na pizzę należy raz jeszcze starannie zagnieść. Podziel je na 2 jednakowe części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek.
REKLAMA - 4
Do pieczenia potrzebne będą dwie blachy, wyłożone papierem do pieczenia i wyłóż na nie wyrobione ciasto. Każda pizza będzie piec się oddzielnie, dlatego potrzebujemy dwóch osobnych blach.
- 5
Do miski dodaj passatę pomidorową i połącz ją z utartą w moździerzu papryczką chili. Sos jest gotowy — rozsmaruj go na cieście, a na wierzch rozsyp startą wcześniej mozzarellę.
- 6
Piekarnik rozgrzej do 225 st. C.
- 7
Zielone papryczki pepperoni starannie odcedź z zalewy i rozłóż je na dwóch pizzach. Plastry wędzonego boczku podziel jeszcze na mniejsze kawałki (wystarczy, że prekroisz je na pół) i dodaj na ciasto. Wierzch pizzy posyp orzeszkami pinii.
- 8
Każdą pizzę piecz oddzielnie przez 15-18 minut w 225 st. C.
- 9
Gotową pizzę posyp świeżą bazylią i pokrój na kawałki.
Zobacz także: