Lasagne bolognese
Lasagne bolognese to jedno z najbardziej lubianych i rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej. Dowiedz się, jak przygotować pyszne danie, które zaczaruje smakiem i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Składniki
- 200 g Makaron lasagne
- 500 g Pomidor
- 200 g Mięso mielone wołowe
- 200 g Mięso mielone wieprzowe
- 2 sztuki Cebula
- 4 ząbki Czosnek
- 100 ml Oliwa z oliwek
- 200 g Parmezan starty
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Oregano
- 1 szczypta Bazylia
- 1 szczypta Tymianek
Sos beszamelowy
- 500 ml Mleko
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 2 łyżki Maslo
- 1 szczypta Gałka muszkatołowa
Przygotowanie
- 1
Czosnek i cebulę obierz i posiekaj na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej pokrojoną wcześniej cebulę. Kiedy kuchnię zacznie napełniać intensywny aromat i cebula nabierze delikatnie złotego koloru, na patelnię dodaj czosnek oraz mięso mielone, doprawione solą, pieprzem i ziołami. Całość smaż przez ok. kwadrans.
- 2
Do mięsa dodaj obrane ze skórki pomidory. Do sosu bolognese możesz również wykorzystać pomidory z puszki lub opakowanie passaty pomidorowej. Całość przypraw do smaku.
- 3
W osobnym garnku rozpuść masło, a następnie połącz je z mąką i mlekiem. Sos beszamelowy należy cały czas mieszać. Na samym końcu, kiedy konsystencja stanie się bardziej gęsta, dodaj odrobinę gałki muszkatołowej, pieprz i sól.
REKLAMA - 4
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
- 5
Naczynie żaroodporne posmaruj starannie oliwą z oliwek, a następnie wykładaj na niej makaron do lasagne. Pastę można wcześniej moczyć we wrzątku przez minutę — to sposób na uzyskanie miękkiego makaronu, który podczas pieczenia nie stanie się zbyt twardy. Lasagne bolognese składa się z kilku warstw, według kolejności: płaty makaronu, sos boloński z mięsem, sos beszamelowy, starty parmezan. Końcową warstwę stanowi zawsze ser.
- 6
Włoskie danie piecz w piekarniku przez 40-45 minut. Obserwuj, czy górna warstwa sera nie zapieka się zbyt mocno. Dobrym rozwiązaniem jest przykrycie naczynia żaroodpornego za pomocą folii aluminiowej — najlepiej zrobić to po ok. 20 minutach pieczenia.
Zobacz także: