Lasagne bolognese

Przepis lasagne bolognese
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 200 g Makaron lasagne
  • 500 g Pomidor
  • 200 g Mięso mielone wołowe
  • 200 g Mięso mielone wieprzowe
  • 2 sztuki Cebula
  • 4 ząbki Czosnek
  • 100 ml Oliwa z oliwek
  • 200 g Parmezan starty
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Oregano
  • 1 szczypta Bazylia
  • 1 szczypta Tymianek

Sos beszamelowy

  • 500 ml Mleko
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 2 łyżki Maslo
  • 1 szczypta Gałka muszkatołowa

Przygotowanie

  1. 1

    Czosnek i cebulę obierz i posiekaj na drobne kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej pokrojoną wcześniej cebulę. Kiedy kuchnię zacznie napełniać intensywny aromat i cebula nabierze delikatnie złotego koloru, na patelnię dodaj czosnek oraz mięso mielone, doprawione solą, pieprzem i ziołami. Całość smaż przez ok. kwadrans.

  2. 2

    Do mięsa dodaj obrane ze skórki pomidory. Do sosu bolognese możesz również wykorzystać pomidory z puszki lub opakowanie passaty pomidorowej. Całość przypraw do smaku.

  3. 3

    W osobnym garnku rozpuść masło, a następnie połącz je z mąką i mlekiem. Sos beszamelowy należy cały czas mieszać. Na samym końcu, kiedy konsystencja stanie się bardziej gęsta, dodaj odrobinę gałki muszkatołowej, pieprz i sól.

  4. 4

    Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.

  5. 5

    Naczynie żaroodporne posmaruj starannie oliwą z oliwek, a następnie wykładaj na niej makaron do lasagne. Pastę można wcześniej moczyć we wrzątku przez minutę — to sposób na uzyskanie miękkiego makaronu, który podczas pieczenia nie stanie się zbyt twardy. Lasagne bolognese składa się z kilku warstw, według kolejności: płaty makaronu, sos  boloński z mięsem, sos beszamelowy, starty parmezan.  Końcową warstwę stanowi zawsze ser.

  6. 6

    Włoskie danie piecz w piekarniku przez 40-45 minut. Obserwuj, czy górna warstwa sera nie zapieka się zbyt mocno. Dobrym rozwiązaniem jest przykrycie naczynia żaroodpornego za pomocą folii aluminiowej — najlepiej zrobić to po ok. 20 minutach pieczenia.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też