Przepis na ekspresowy ramen

Ramen
Źródło: StockFood

Składniki

  • 1 litr Bulion wołowy
  • 1 litr Bulion drobiowy
  • 1 łyżka Sos sojowy
  • 1 łyżka Sos rybny
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula dymka
  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • 1 łyżeczka Starty imbir
  • 2 Jajko
  • 1 opakowanie Makaron ryżowy

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej olej na dnie większego garnka, a następnie dodaj posiekany czosnek, dymkę i odrobinę startego imbiru.

  2. 2

    Wymienione składniki zalej bulionem drobiowym i wołowym, dodaj sos rybny wraz z sosem sojowym. Całość zagotuj.

  3. 3

    Kiedy zupa zacznie się gotować, posmakuj jej. Jeśli połączenie bulionów i sosów wydaje się zbyt słone, dodaj odrobinę wody.

  4. 4

    Do gotującej się zupy wbij jajka i po ok. 5 minutach wyjmij je perforowaną łyżką.

  5. 5

    Następnie do zupy dodaj makaron ryżowy i gotuj go zgodnie z czasem, wskazanym na opakowaniu.

  6. 6

    Następnie makaron przełóż do większych miseczek i dodaj jajka, które zalej bulionem. Na koniec ramen udekoruj posiekaną dymką.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też