Przepis na ekspresowy ramen
Jeśli masz ochotę na japońskie danie, możesz zrobić je w naprawdę ekspresowym tempie! Wypróbuj przepis na 20-minutowy ramen.
Składniki
- 1 litr Bulion wołowy
- 1 litr Bulion drobiowy
- 1 łyżka Sos sojowy
- 1 łyżka Sos rybny
- 2 ząbki Czosnek
- 1 sztuka Cebula dymka
- 1 łyżka Olej rzepakowy
- 1 łyżeczka Starty imbir
- 2 Jajko
- 1 opakowanie Makaron ryżowy
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej olej na dnie większego garnka, a następnie dodaj posiekany czosnek, dymkę i odrobinę startego imbiru.
- 2
Wymienione składniki zalej bulionem drobiowym i wołowym, dodaj sos rybny wraz z sosem sojowym. Całość zagotuj.
- 3
Kiedy zupa zacznie się gotować, posmakuj jej. Jeśli połączenie bulionów i sosów wydaje się zbyt słone, dodaj odrobinę wody.
REKLAMA - 4
Do gotującej się zupy wbij jajka i po ok. 5 minutach wyjmij je perforowaną łyżką.
- 5
Następnie do zupy dodaj makaron ryżowy i gotuj go zgodnie z czasem, wskazanym na opakowaniu.
- 6
Następnie makaron przełóż do większych miseczek i dodaj jajka, które zalej bulionem. Na koniec ramen udekoruj posiekaną dymką.
Zobacz także: