Domowy dżem jabłkowy

Domowy dżem jabłkowy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 kg Jabłko
  • 500 g Cukier
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 1 sztuka Sok z cytryny
  • 1 sztuka Skórka z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj jabłka i pokrój je na małe kawałki. Następnie przełóż owoce do garnka, dodaj niewielką ilość wody i gotuj ok. 20 minut. Następnie zmiksuj miękkie owoce za pomocą blendera.

  2. 2

    Dodaj pozostałe składniki do zmiksowanych jabłek i dokładnie wymieszaj mus jabłkowy. Gotuj jeszcze ok. 5 minut.

  3. 3

    Przygotowany dżem jabłkowy przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez ok. 25 minut w temperaturze 80 st. C.

     

    Wypróbuj także przepis na dżem truskawkowy.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też