Domowy dżem jabłkowy
Jeśli chcesz zachować smak tegorocznych jabłek na zimę, przygotuj z nich pyszny dżem.
Autor:
Smak.pl
REKLAMA
Składniki
- 2 kg Jabłko
- 500 g Cukier
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 1 sztuka Sok z cytryny
- 1 sztuka Skórka z cytryny
Przygotowanie
- 1
Umyj jabłka i pokrój je na małe kawałki. Następnie przełóż owoce do garnka, dodaj niewielką ilość wody i gotuj ok. 20 minut. Następnie zmiksuj miękkie owoce za pomocą blendera.
- 2
Dodaj pozostałe składniki do zmiksowanych jabłek i dokładnie wymieszaj mus jabłkowy. Gotuj jeszcze ok. 5 minut.
- 3
Przygotowany dżem jabłkowy przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez ok. 25 minut w temperaturze 80 st. C.
Wypróbuj także przepis na dżem truskawkowy.
REKLAMA