Jak zrobić baranka z masła? Od dziś będziesz szykować go samodzielnie co Wielkanoc!

Baranek z masła
Źródło: GettyImages

Składniki

Baranek z masła

  • Masło
  • Liście bukszpanu
  • Rzeżucha
  • Pieprz czarny ziarnisty
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Przed rozpoczęciem przygotowań wyciągnij masło z lodówki. Powinno być one plastyczne, żeby móc z łatwością ukształtować go w foremce.

  2. 2

    Formę na baranka z masła sparz starannie wrzątkiem. Następnie włóż foremkę na kilka minut do miski z gorącą wodą, po czym od razu przełóż ją do naczynia wypełnionego zimną wodą. Forma powinna pozostać w nim na co najmniej kilka godzin w celu namoczenia.

  3. 3

    Wyjmij formę z wody, po czym posyp jej wnętrze solą. Wetrzyj starannie sól w ścianki foremki — sprawi to, że tłuszcz nie będzie przywierał do pojemnika. Ponadto porcja soli znakomicie podkreśli smak dobrej jakości masła. Jeżeli chcesz przygotować ten specjał bez dodatku soli, pomiń powyższe czynności. Konieczne okaże się wówczas wyłożenie foremki folią spożywczą.

  4. 4

    Korzystając z nożna, napełnij obydwie części foremki plastycznym masłem. Powinno ono dokładnie pokryć wszystkie wgłębienia naczynia. Najlepiej wypełnić pojemnik z delikatnym nadmiarem produktu.

  5. 5

    Złóż baranka z masła, po czym dociśnij foremkę i usuń nadmiar tłuszczu, który zgromadzi się w miejscach złączeń. 

  6. 6

    Baranek wielkanocny z masła powinien chłodzić się w lodówce przez co najmniej 60 minut. Gdy tłuszcz stwardnieje, otwórz formę i delikatnie wyciągnij powstałą figurkę.

     

    Aby baranek z masła prezentował się bardziej atrakcyjnie, wykonaj oczy z ziarenek czarnego pieprzu oraz oderwij 2 listki bukszpanu, a następnie umieść je w miejscu uszu. Figurkę warto serwować na rzeżusze — to smakowity i atrakcyjnie prezentujący się dodatek.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też