Idealnie soczyste pieczone kotlety mielone
Pieczone kotlety mielone to doskonały sposób na to, żeby przygotować mięsne danie bez użycia tłuszczu i patelni. Tak jak pieczone mięso ryby, tak i pieczone kotleciki mielone mogą wyjść smaczne, soczyste i rozpływające się w ustach.
Składniki
Składniki na pieczone kotlety mielone
- 2 kawałki Brokuły
- 2 kawałki Kalafior
- 1 sztuka Marchewki
- 1 ząbek Czosnek
- 400 g Mięso mielone drobiowe
- 1 sztuka Jajko
- 1 Szczypta Pieprz
Przygotowanie
- 1
Myjemy bardzo dokładnie wszystkie warzywa, a marchewkę obieramy z wierzchniej warstwy. Surowy brokuł i kalafior ścieramy na tarce o małych oczkach. Z marchewką postępujemy podobnie z tym, że ścieramy ją na dużych oczkach.
- 2
Mięso mielone z indyka przekładamy do miski i dodajemy do niej jajko oraz wszystkie starte warzywa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy pieprzem, a w przypadku starszych niż niemowlęta dzieci także odrobiną soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i łączymy – najwygodniej będzie zrobić to dłońmi. Po przygotowaniu jednolitej masy mięsno-warzywnej, wstawiamy miskę z zawartością do lodówki na pół godziny.
- 3
Rozgrzewamy piekarnik – ustawiając 190 stopni na programie termoobieg. Szykujemy blachę na pieczone kotlety mielone, wykładając ją papierem do pieczenia.
- 4
Wyjmujemy mięso z lodówki i z masy indykowo-warzywnej tworzymy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy z obu stron.
- 5
Gotowe kotleciki układamy na blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Mięso powinno spędzić w piekarniku nie więcej niż 20 minut. Po upłynięciu tego czasu może okazać się, że kotlety wyszły suche i niesmaczne.
- 6
Inną metodą na przygotowanie kotletów mielonych w sposób bardziej zdrowy jest uduszenie ich w garnku z niewielką ilością wody pod przykryciem – przez mniej więcej 20 minut. Zanim jednak kotleciki udusimy, trzeba je przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i dopiero w następnym kroku umieścić w garnku z wodą (1,5 szklanki) lub bulionem.
Przeczytaj także:
- Nieoczywiste mielone ze szpinakiem? Zrób „kotlety Shreka”
- Mięciutkie kotlety jaglane – wspaniała propozycja na obiad dla milusińskich
- Rewelacyjne kotlety rybne – idealne na szybki obiad
Przed rodzicami rozszerzającymi swoim dzieciom dietę i wprowadzającymi kolejne produkty spożywcze – równolegle z mlekiem matki czy mlekiem modyfikowanym czeka nie lada wyzwanie. I nie chodzi tutaj wyłącznie o to, że przed wami plucie malucha papką z marchewki czy odsuwanie talerza z okrzykiem: bleee. Wyzwanie, o którym mowa to przede wszystkim konieczność gotowania w zmodyfikowanej wersji. Składniki, z których gotuje się posiłki muszą być dopasowane do wieku dziecka i kalendarza rozszerzania diety (to dlatego zaczyna się od papek: zupy z dyni, marchewki, białych warzyw).
Dania bez tłuszczu dla dzieci - pieczone kotlety mielone
Wyzwaniem dla rodziców jest także przygotowywanie posiłków tak, żeby nie były one doprawiane. Ważne jest także przygotowywanie ich bez dodatku tłuszczu. W takim wypadku robiąc jajecznicę szykujemy ją na parze (na gotującym się garnku z wodą można postawić szklany talerzyk i w ten sposób doprowadzić do ścięcia się żółtka), kotlety mielone pieczemy, a np. indyka dusimy w potrawce.
W przypadku dzieci kolejna kwestia to dopasowanie pożywienia do możliwości przeżuwania, gryzienia i ogólnie jedzenia. Kiedy maluchy nie mają jeszcze zębów składniki powinny być miękkie, niewielkie i nie wymagające rozdrabniania. Na początku przygody z rozszerzaniem diety jedzenie się bardzo dokładnie miksuje na papki. Z czasem w daniach zostaje więcej grudek (ryż, kasza, makaron), dochodzi więcej składników, a i gotowanie staje się mniej skomplikowane i dające większe pole do popisu.
O czym pamiętać robiąc pieczone kotlety mielone?
Kotlety mielone z pieca to nie jest oczywisty wybór. Klasyczną i bardziej popularną wersją tego dania jest usmażenie mielonych na patelni z dużą ilością oleju. W takim wydaniu kotlety – o ile się ich nie spali – wychodzą soczyste, aromatyczne i przepyszne.
Przepis na pieczone kotlety mielone ma dużo zalet. Odpowiednio zrobione są zdrowszą i nie mniej smaczną wersją mielonych. Ich zrobienie nie jest okupione intensywnym zapachem unoszącym się w mieszkaniu długo po usmażeniu mięsa. Piekąc kotlety w piekarniku nie trzeba się także martwić o chlapanie tłuszczem po całej kuchence i jej okolicach.
Z czym podawać pieczone kotlety mielone?
Kotlety mielone – w tym także te w wersji pieczonej – to obiadowy klasyk. Są połączenia, w których danie to wypada wyjątkowo smakowicie. Jakie? Te z gotowanymi ziemniakami i buraczkami lub marchewką z groszkiem. Dobrze w tym połączeniu odnajdzie się także mizeria oraz kalafior i brokuły. Danie można także podać z ryżem, kluskami śląskimi czy kopytkami.