Idealnie soczyste pieczone kotlety mielone

Pieczone kotlety mielone
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na pieczone kotlety mielone

  • 2 kawałki Brokuły
  • 2 kawałki Kalafior
  • 1 sztuka Marchewki
  • 1 ząbek Czosnek
  • 400 g Mięso mielone drobiowe
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 Szczypta Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Myjemy bardzo dokładnie wszystkie warzywa, a marchewkę obieramy z wierzchniej warstwy. Surowy brokuł i kalafior ścieramy na tarce o małych oczkach. Z marchewką postępujemy podobnie z tym, że ścieramy ją na dużych oczkach.

  2. 2

    Mięso mielone z indyka przekładamy do miski i dodajemy do niej jajko oraz wszystkie starte warzywa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy pieprzem, a w przypadku starszych niż niemowlęta dzieci także odrobiną soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i łączymy – najwygodniej będzie zrobić to dłońmi. Po przygotowaniu jednolitej masy mięsno-warzywnej, wstawiamy miskę z zawartością do lodówki na pół godziny.

  3. 3

    Rozgrzewamy piekarnik – ustawiając 190 stopni na programie termoobieg. Szykujemy blachę na pieczone kotlety mielone, wykładając ją papierem do pieczenia.

  4. 4

    Wyjmujemy mięso z lodówki i z masy indykowo-warzywnej tworzymy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy z obu stron.

  5. 5

    Gotowe kotleciki układamy na blaszce i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Mięso powinno spędzić w piekarniku nie więcej niż 20 minut. Po upłynięciu tego czasu może okazać się, że kotlety wyszły suche i niesmaczne.

  6. 6

    Inną metodą na przygotowanie kotletów mielonych w sposób bardziej zdrowy jest uduszenie ich w garnku z niewielką ilością wody pod przykryciem – przez mniej więcej 20 minut. Zanim jednak kotleciki udusimy, trzeba je przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i dopiero w następnym kroku umieścić w garnku z wodą (1,5 szklanki) lub bulionem.

    Przeczytaj także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też