Kotlet schabowy inaczej — poznaj wyjątkowy przepis na schabowe według Magdy Gessler

Kotlet schabowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Kotlet schabowy

  • 500 g Schab bez kości
  • 1 sztuka Cebula
  • 400 ml Mleko
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżka Rozmaryn
  • Sól
  • Olej roślinny

Panierka do kotletów schabowych

  • 2 Jajko
  • Mąka pszenna
  • Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj plastry schabu. Jeśli zakupiłeś mięso w 1 kawałku, poporcjuj je na 4 części. Po opłukaniu mięsa i jego osuszeniu każdą porcję rozbij za pomocą tłuczka na niebyt cienki plaster. 

  2. 2

    Obierz cebulę i pokrój ją w tzw. piórka. Do większej miski włóż 1 plaster rozbitego schabu, na nim rozłóż kawałki cebuli i kontynuuj schemat do wyczerpania składników. Następnie całość pokryj mlekiem i umieść w lodówce, przykrywając miskę pokrywką lub talerzem. Kotlety powinny moczyć się w takiej zalewie przez ok. 3 godzin.

  3. 3

    Po upływie wskazanego czasu wyciągnij plastry schabu z mieszanki, osusz je i oprósz pieprzem oraz solą.

  4. 4

    Przystąp do panierowania kotletów schabowych. Przygotuj 3 talerze. Do pierwszego wsyp mąkę pszenną, do drugiego rozbij jajka, roztrzepane z dodatkiem 2 łyżek wody, a do ostatniego dodaj bułkę tartą. Kotlety panieruj, rozpoczynając od mąki, kończąc z kolei na obtoczenie plastrów mięsa w bułce tartej.

  5. 5

    Nagrzej patelnię z dodatkiem preferowanego tłuszczu. Kotlety schabowe Magdy Gessler smaż, przewracając je na drugą stronę. Panierka powinna przybrać złocistą, apetyczną barwę.

     

    Poszukując innego pomysłu kulinarnego, nadającego się na rodzinny obiad, polecamy sprawdzić również przepis na doskonałe zrazy wieprzowe.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też