Najlepszy sposób na ryż na mleku

Ryż na mleku
Źródło: GettyImages

Składniki

Ryż na mleku

  • 1 szklanki Ryż
  • 0.5 Litr Mleko
  • 3 łyżki Cukier
  • 2 sztuki Jabłko
  • 1 łyżeczka Cynamon
  • 1 szczypta Sól
  • 1 łyżeczka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Ryż przelej zimną wodą. Odcedź na sitku.

  2. 2

    Do garnka lub rondelka wlej mleko, dodaj odsączony ryż, szczyptę soli. Przykryj i gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, przez około 5 minut. Następnie dodaj 2 łyżki cukru i pół łyżeczki cynamonu. Gotuj do czasu, aż ryż stanie się miękki.

  3. 3

    Jabłka umyj, obierz, podziel na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

  4. 4

    Na patelnię włóż masło, a następnie przygotowane jabłka. Dodaj pozostały cukier oraz cynamon i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty.

  5. 5

    Ugotowany ryż wyłóż na miseczkę, na wierzch połóż podsmażone jabłka.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też