Mistrzowska tarta jabłkowa, gotowa w 5 krokach

Tarta jabłkowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Tarta jabłkowa — ciasto

  • 10 g Masło
  • 55 g Cukier puder
  • 170 g Mąka pszenna
  • 1 łyżka Woda
  • 1 Żółtko
  • 1 szczypta Sól

Nadzienie jabłkowe

  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 1 szczypta Mielone goździki
  • 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon
  • 5 sztuk Jabłko
  • 1 Jajko
  • 2 łyżki Cukier
  • 1 łyżka Mleko
  • 1 łyżka Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Do dużej miski przesiej pszenną mąkę. Dodaj do niej zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło i ugniataj razem, aż ze składników utworzy się mieszanka przypominająca strukturą kruszonkę. Do składników dosyp sól oraz cukier, wbij żółtko, a na koniec dodaj łyżkę zimnej wody i energicznymi ruchami zacznij zagniatać kruche ciasto. Następnie zrób z niego kulę, zawiń w kawałek folii i umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.

  2. 2

    Jabłka obierz ze skórki, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój owoce na mniejsze kawałki. W takiej postaci wrzuć je na patelnię, łącząc z mielonym cynamonem raz goździkami, sokiem wyciśniętym z cytryny i cukrem. Zawartość patelni poddaj obróbce, ustawiając średnią moc palnika. Co jakiś czas delikatnie mieszaj składniki, a kiedy jabłka zmiękną, wyłącz palnik i odłóż owoce do przestudzenia. 

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, a formę na tartę wysmaruj odrobiną tłuszczu i oprósz mąką. Do przepisu na tartę jabłkową sprawdzi się mała blaszka, o średnicy 20 cm.

  4. 4

    Schłodzone ciasto przekrój na 2 jednakowe kawałki. Rozwałkuj pierwszą partię na cienki placek i wyłóż nią przygotowaną formę. Wierzch oprósz odrobiną bułki tartej, a następnie na kruche ciasto połóż nadzienie jabłkowe. Warstwę owoców pokrój drugim rozwałkowanym plackiem.

  5. 5

    Na wierzchu tarty jabłkowej odciśnij ząbki widelca, po czym posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, połączonym z mlekiem.

  6. 6

    Ciasto piecz przez ok. 45 minut, aż tarta jabłkowa nabierze apetycznie złotego koloru. Kiedy wypiek przestygnie, wierzchu ciasta nie zapomnij posypać warstwą cukru — to dodatek, który idealnie dopełni smak deseru.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też