Jak ugotować bób, żeby nie wzdymał? Instrukcja, dzięki której już nigdy nie popełnisz prostych błędów

Bób gotowany
Źródło: GettyImages

Składniki

Bób gotowany

  • 0.5 kilogram Bób łuskany
  • 1.5 litr Woda
  • 0.5 Łyżeczka Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Starannie opłucz bób, po czym zalej go gorącą wodą i odłóż na 1-2 godziny. Następnie wrzuć warzywo na durszlak i pozwól okapać wodzie. Jeśli zależy Ci na czasie, opłucz bób, odsącz z nadmiaru wody i od razu przystąp do gotowania.

  2. 2

    Wlej wodę do garnka (wystarczy ok.1,5 litra płynu) dodaj 0,5 łyżeczki soli i doprowadź do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, dodaj przygotowany wcześniej bób, przykryj garnek i gotuj specjał przez kwadrans. Jeśli skorupka bobu nie zaczyna się marszczyć, wydłuż czas gotowania nawet do 30 minut. 

  3. 3

    Po ugotowaniu bobu umieść go na durszlaku, zalej zimną wodą, po czym odcedź. Gotowany bób można spożywać zarówno ze skórką, jak i bez niej. Warzywo podawaj na ulubiony sposób — z bułką tartą, masełkiem lub jako dodatek do dań mięsnych bądź sałatek.

     

    Jeśli poszukujesz innych sezonowych specjałów, może zainteresować Cię również przepis na ogórki małosolne.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też