Oryginalny przepis na kompot z dyni. Idealny na chłodne wieczory
Kompot z dyni to niesamowicie innowacyjny przepis, który sprawdzi się fantastycznie w długie jesienne i zimowe wieczory. Jest to napój, który zdecydowanie najlepiej smakuje podany na ciepło. Posiada właściwości rozgrzewające, dzięki czemu doskonale sprawdza się w chłodne dni. Domowy kompot z dyni to wyśmienita alternatywa dla napojów kupowanych w dyskontach. Receptura pozwala na samodzielnie decydowanie o ilości cukru oraz doborze jakości składniki. Doskonałym pomysłem jest serwowanie kompotu z dyni jako dodatku do obiadu.
Składniki
Kompot z dyni
- 1 litr Woda
- 1 sztuka Cytryna
- 12 sztuk Goździki
- 3 łyżki Cukier
- 400 g Dynia
Przygotowanie
- 1
Dynię umyj, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wytnij z niej pestki oraz włókna i pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm.
- 2
Cytrynę sparz wrzątkiem i przekrój na połowę. Z jednej części wyciśnij sok, przelewając go do miseczki, natomiast drugą, pokrój w plasterki.
- 3
Do garnka wlej 1 l wody i wcześniej wyciśnięty sok z cytryny, a następnie dodaj cukier oraz goździki. Tak przygotowany kompot z dyni postaw na palniku o dużej mocy i doprowadź do wrzenia. Po chwili dodaj plasterki cytryny i kawałki dyni, a następnie ponownie zagotuj napój.
- 4
Kompot z dyni gotuj przez ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie jest on już gotowy do spożycia.
Zobacz także:
Kompot z dyni nie należy do tradycyjnych wyrobów domowych. Jego przygotowanie pozwala więc na odkrywanie nowych doznań smakowych, które z pewnością przypadną do gustu każdemu domownikowi. Napój ten warto przygotować w sezonie na dynię, który zaczyna się w na przełomie sierpnia i września, a kończy zaś w listopadzie. Roślina ta uważana jest jednak za symbol jesieni, dlatego też z jej wykorzystaniem przygotować można wiele rewelacyjnych przysmaków, w których poczet zaliczamy wypieki, dżemy, marynowane kawałki dyni, czy rozgrzewające napoje, jak wspaniały kompot z dyni.
Dlaczego warto przygotować kompot z dyni?
Pośród największych zalet kompotu z dyni warto wyróżnić krótki czas jego przygotowywania. Ten aromatyczny napój gotuje się zaledwie 5 minut. Co więcej, pięknie prezentuje się na stole i z pewnością zachwyci wszystkich gości oraz domowników swoim unikatowym smakiem. Domowy kompot szybko ugasi pragnienie, a ugotowane w nim kawałki dyni stanowią smakowitą przekąskę. W sezonie jesiennym warto przygotować zapasy tego rewelacyjnego napoju, aby móc cieszyć się jego smakiem przez całą zimę.
Jak pasteryzować kompot z dyni?
Kompot z dyni można pasteryzować, podobnie jak wiele innych domowych przetworów, dzięki czemu nawet zimą można cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem. Wystarczy zagotować wodę w garnku o dużej średnicy, na jego dnie położyć bawełnianą ściereczkę lub pieluchę tetrową, a następnie ułożyć słoiki, jeden obok drugiego, tak, aby się ze sobą nie stykały. Woda powinna sięgać do ok. 3/5 wysokości słoi.
Kompot z dyni należy pasteryzować ok. 35 minut. Inna możliwość przedłużenia jego trwałości polega na wlaniu wrzącego napoju do słoików, a po zakręceniu, odwróceniu ich do góry dnem. Tak przygotowane przetwory po wystudzeniu można przechowywać w spiżarni nawet przez całą zimę.
Zobacz także: Słodziutki kompot z gruszek — musisz go spróbować!
Jak urozmaicić podstawowy przepis na kompot z dyni?
Przepis na kompot z dyni można urozmaicić, dodając do niego aromatyczne przyprawy. Polecamy wzbogacić napój w niewielką ilość startego imbiru — doskonale komponuje się ze smakiem cytryny i sprawi, że ten rozgrzewający wyrób domowy będzie pożądany przez Twoich bliskich we wszystkie zimowe wieczory. Warto także urozmaicić jego smak, dodając kilka sztuk gruszek lub jabłek. Kompot z dyni można także przyrządzić z dodatkiem kory cynamonu, która nada mu niezwykłego aromatu. Osoby, które chciałyby, aby ten napój był mniej kwaśny, mogą zastąpić dodatek cytryny pomarańczą lub dodać niewielką ilość miodu.