Oryginalny przepis na kompot z dyni. Idealny na chłodne wieczory

Kompot z dyni
Źródło: GettyImages

Składniki

Kompot z dyni

  • 1 litr Woda
  • 1 sztuka Cytryna
  • 12 sztuk Goździki
  • 3 łyżki Cukier
  • 400 g Dynia

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię umyj, obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie wytnij z niej pestki oraz włókna i pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. 

  2. 2

    Cytrynę sparz wrzątkiem i przekrój na połowę. Z jednej części wyciśnij sok, przelewając go do miseczki, natomiast drugą, pokrój w plasterki. 

  3. 3

    Do garnka wlej 1 l wody i wcześniej wyciśnięty sok z cytryny, a następnie dodaj cukier oraz goździki. Tak przygotowany kompot z dyni postaw na palniku o dużej mocy i doprowadź do wrzenia. Po chwili dodaj plasterki cytryny i kawałki dyni, a następnie ponownie zagotuj napój. 

  4. 4

    Kompot z dyni gotuj przez ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie jest on już gotowy do spożycia.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też