Roladki z szynki
Roladki z szynki można serwować z okazji Wielkanocy, ale i podczas innych uroczystości jak imieniny, urodziny czy rodzinne spotkania przy stole. Roladki z szynki to prosta w przygotowaniu zakąska, która powinna zagościć w Twoim imprezowym menu.
Składniki
- 300 g Szynka konserwowa
- 200 g Serek śmietankowy
- 4 łyżki Majonez
- 40 g Pieczarki marynowane
- 4 łyżki Woda
- 8 g Żelatyna
- 3 sztuki Ogórek konserwowy
- Pieprz czarny mielony
- Sól
- 2 łyżeczki Koperek
Przygotowanie
- 1
Do kubka wsyp żelatynę i rozpuść ją w zimnej wodzie. Pozostaw na 10 minut.
- 2
Szynkę konserwową pokrój w plasterki, po czym stwórz z nich kształt prostokąta i rozłóż na kawałku folii aluminiowej, żeby się ze sobą nie stykały. Wymiary prostokąta powinny mierzyć w przybliżeniu 30x40 cm.
- 3
Ogórki konserwowe pokrój w niewielką kostkę. Tę samą czynność wykonaj z marynowanymi pieczarkami. Pokrojone warzywa włóż do miski i połącz razem z serkiem śmietankowym, łyżką posiekanego koperku oraz majonezem. Całość dopraw, dodając pieprzu oraz soli i dokładnie wymieszaj.
- 4
Rozcieńczoną żelatynę przelej do niewielkiego garnka, delikatnie podgrzej i mieszaj, żeby całkowicie się rozpuściła. Kiedy to nastąpi, przelej ją do mieszanki z serkiem, majonezem i pokrojonymi warzywami. Całość dokładnie wymieszaj.
- 5
Nadzienie serowe rozłóż na plastrach konserwowej szynki, rozprowadzając krem wzdłuż dłuższego boku wędliny.
- 6
Przystąp do zawijania roladek. Wspomóż się folią aluminiową, znajdującą się pod kawałkami szynki. Pamiętaj o tym, by mocno je ścisnąć. Zawinięte roladki z szynki umieść w lodówce i chłódź przed ok. 3 godziny.
- 7
Po wskazanym czasie wyciągnij przystawkę z lodówki i pokrój na kawałki — najlepiej prezentują się grubsze plastry. Roladki z szybki warto serwować w towarzystwie dobrego sosu. Dobrze sprawdzi się np. domowy sos czosnkowy.
Wypróbuj także przepis na roladki z tortilli.
Czasami kwestia przygotowania przekąsek jest trudniejsza, niż zdecydowanie się na wybór dania głównego tudzież deseru. Nic dziwnego — do wyboru mamy całe spektrum pysznych i wymyślnych starterów. Różnią się one stopniem zaawansowania, niezbędnymi produktami oraz czasem wykonania. Atrakcyjną propozycją wydają się roladki z szynki konserwowej.
Roladki z szynki — porady i wskazówki
Roladki z szynki konserwowej to pomysł na apetyczny starter — nie tylko na świąteczny stół. Dobrze sprawdzi się również jako poręczna przekąska podczas domówki, czy zwykłego spotkania ze znajomymi. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy zaopatrzyć się w niezbędne składniki, zebrać je przed rozpoczęciem szykowania roladek i przystąpić do działania, rozpoczynając od rozpuszczenia żelatyny, dzięki której nadzienie roladek z szynki nabiera idealnej konsystencji.
Gotowe roladki warto nabić na wykałaczki. To trik, który ułatwi spożywanie przekąski i ośmieli gości tudzież domowników do skosztowania smakołyku. Nadzienie można dodatkowo urozmaicić, dodając do niego posiekaną rzodkiewkę. Ogórek konserwowy może zostać zastąpiony kiszonym lub małosolnym. Roladki z szynki dobrze jest podawać razem z sosem — np. czosnkowym, który możesz przygotować w tzw. międzyczasie, kiedy przekąska będzie się chłodzić w lodówce.