Roladki z szynki

Roladki z szynki
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 300 g Szynka konserwowa
  • 200 g Serek śmietankowy
  • 4 łyżki Majonez
  • 40 g Pieczarki marynowane
  • 4 łyżki Woda
  • 8 g Żelatyna
  • 3 sztuki Ogórek konserwowy
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • 2 łyżeczki Koperek

Przygotowanie

  1. 1

    Do kubka wsyp żelatynę i rozpuść ją w zimnej wodzie. Pozostaw na 10 minut.

  2. 2

    Szynkę konserwową pokrój w plasterki, po czym stwórz z nich kształt prostokąta i rozłóż na kawałku folii aluminiowej, żeby się ze sobą nie stykały. Wymiary prostokąta powinny mierzyć w przybliżeniu 30x40 cm.

  3. 3

    Ogórki konserwowe pokrój w niewielką kostkę. Tę samą czynność wykonaj z marynowanymi pieczarkami. Pokrojone warzywa włóż do miski i połącz razem z  serkiem śmietankowym, łyżką posiekanego koperku oraz majonezem. Całość dopraw, dodając pieprzu oraz soli i dokładnie wymieszaj.

  4. 4

    Rozcieńczoną żelatynę przelej do niewielkiego garnka, delikatnie podgrzej i mieszaj, żeby całkowicie się rozpuściła. Kiedy to nastąpi, przelej ją do mieszanki z serkiem, majonezem i pokrojonymi warzywami. Całość dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Nadzienie serowe rozłóż na plastrach konserwowej szynki, rozprowadzając krem wzdłuż dłuższego boku wędliny.

  6. 6

    Przystąp do zawijania roladek. Wspomóż się folią aluminiową, znajdującą się pod kawałkami szynki. Pamiętaj o tym, by mocno je ścisnąć. Zawinięte roladki z szynki umieść w lodówce i chłódź przed ok. 3 godziny.

  7. 7

    Po wskazanym czasie wyciągnij przystawkę z lodówki i pokrój na kawałki — najlepiej prezentują się grubsze plastry. Roladki z szybki warto serwować w towarzystwie dobrego sosu. Dobrze sprawdzi się np. domowy sos czosnkowy.

     

    Wypróbuj także przepis na roladki z tortilli. 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też