Śledź po japońsku – szybki sposób na pyszną przekąskę

Śledź po japońsku
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na śledzia po japońsku

  • 2 sztuki Filety śledziowe z zalewy solnej
  • 2 sztuki Jajko
  • 100 g Groszek konserwowy
  • 1 sztuka Ogórki kiszone
  • 0.25 Sztuka Cebula czerwona
  • 3 łyżki Majonez

Przygotowanie

  1. 1

    Do jednej średniej wielkości miski wkładamy  groszek konserwowy (porządnie odsączony z zalewy na sitku), a także dokładnie pokrojony w małą kostkę ogórek kiszony. W misce ląduje także czerwona cebula. Cebulę najpierw siekamy na małe kawałki,  później na sitku przelewamy wrzątkiem.

  2. 2

    Do miski dodajemy majonez – tutaj przy wyborze najważniejsze są osobiste preferencje - i bardzo dokładnie, delikatnie mieszamy wszystkie składniki.

  3. 3

    W tym czasie wstawiamy w rondelku z wodą jajka i gotujemy je na twardo.

  4. 4

    Pora na śledzie. W przepisie na śledzia po japońsku najlepiej sprawdzą filety w zalewie, które będą miały szerszą średnicę. Jak zawsze w przypadku śledzi w zalewie solankowej, warto je po wyjęciu w pojemnika przepłukać w wodzie, a potem pozostawić na pewien czas (co najmniej 20 minut) do wymoczenia. W tym czasie należy wymienić wodę kilkukrotnie. Pozwoli to pozbyć się zbyt słonego smaku z mięsa. W przypadku śledzi w oleju nie ma konieczności ich wcześniejszego namaczania.

  5. 5

    Po namoczeniu wyjmujemy śledzie z wody i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie przecinamy filet na dwie połowy, tnąc mięso wzdłuż dłuższej krawędzi.

  6. 6

    Ugotowane na twardo i wystudzone jajka obieramy i kroimy n pół – ale nie wzdłuż, tylko wszerz.

  7. 7

    Paskami filetów owijamy jajka – połowa filetu na połowę jajka.

  8. 8

    Na głęboki szeroki talerz wykładamy sałatkę, którą przygotowaliśmy wcześniej i na niej układamy jajka. Na środku każdego jajka wykładamy odrobinę majonezu do dekoracji i posypujemy sól i świeżo zmielonym pieprzem. Żeby ukryć łączenia śledzi możemy udekorować talerz pomidorkami, natką pietruszki lub sałaty.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też