Kisiel z żurawiny — słodki deser w 15 minut

Kisiel z żurawiny
Źródło: GettyImages

Składniki

Kisiel z żurawiny

  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 1 szklanki Żurawina
  • 3 łyżki Cukier
  • 2 szklanek Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Owoce żurawiny starannie opłucz pod wodą, a następnie dobrze je osusz. Upewnij się, że wśród jagodowych owoców nie ma żadnych zepsutych sztuk. 

  2. 2

    Tak przygotowaną żurawinę umieść w garnku o grubym dnie, następnie wlej szklankę wody oraz dodaj cukier (można zastąpić go innym słodzikiem). Postaw garnek na palniku, ustawionym na średnią moc i zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez 10 minut. 

  3. 3

    Po tym czasie owoce powinny być już miękkie. Ściągnij naczynie z palnika i odcedź żurawinę, a następnie przetrzyj ją przez sito do garnka. 

  4. 4

    Do otrzymanego musu z żurawiny dodaj szklankę wody i ponownie zagotuj zawartość garnka.

  5. 5

    Niewielką ilość wody wlej do miseczki, a następnie dodaj do niej mąkę ziemniaczaną.

  6. 6

    Gdy mus żurawinowy się zagotuje, dodaj wodę z mąką ziemniaczaną i całość mieszaj, przez ok. 1-2 minuty. Kisiel z żurawiny powinien stać się gęsty i nabrać apetycznie czerwonego koloru.

  7. 7

    Gotowy kisiel z żurawiny przełóż do salaterek i podawaj na ciepło, opcjonalnie z kleksem słodkiej śmietanki. Przygotowując ten deser na wigilię, recepturę polecamy urozmaicić, dodając do niej aromatyczne przyprawy, takie jak goździki oraz cynamon.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też