Pavlova z karmelem i orzechami
Delikatność tego tortu bezowego z pewnością Cię uwiedzie. Pavlova z orzechami i karmelem to doskonałe i niezwykle proste ciasto, które uchodzi za najlepszy deser na świecie. Smakuje dokładnie tak, jak się prezentuje — obłędnie. Wypróbuj przepis na pyszną bezę Pavlova z karmelem i orzechami i zaskocz swoich bliskich.
Składniki
Beza
- 75 g Cukier trzcinowy
- 75 g Cukier
- 2 łyżeczki Skrobia kukurydziana
- 4 Białko jajka
- 1 łyżeczka Ocet winny
Polewa karmelowa
- 80 g Cukier
- 1 łyżka Woda
- 1 łyżka Masło
- 50 ml Śmietanka do ubijania
Polewa karmelowa
- 200 ml Śmietanka do ubijania
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 2 sztuki Banan
- 2 łyżki Cukier
- 100 g Orzechy włoskie
Przygotowanie
- 1
Odważ cukier kryształowy oraz cukier trzcinowy do miski i dobrze wymieszaj ze skrobią za pomocą trzepaczki.
- 2
Za pomocą robota kuchennego ubij białka do uzyskania sztywnej piany, a następnie powoli ubijając, stopniowo dodawaj mieszankę cukru i skrobi.
- 3
Gdy utworzy się lśniący puch, dodaj ocet winny. Całość ubijaj jeszcze parę sekund.
- 4
Ubity puch przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łopatki uformuj z niej mniejsze koło o wysokości od 5 do 7 cm.
- 5
Bezę piecz w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C przez ok. 60 minut, następnie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozwól bezie całkowicie ostygnąć.
- 6
Przygotuj sos karmelowy. Do garnka z grubym dnem odważ cukier, dodaj wodę i zagotuj składniki. Nie mieszaj zawartości garnka!
- 7
Gdy syrop cukrowy nabierze koloru karmelowego/bursztynowego, zdejmij garnek z palnika, dodaj masło, a następnie śmietankę. Całość wymieszaj i ostudź.
- 8
Na suchej patelni upraż grubo posiekane orzechy włoskie. Następnie przełóż je do oddzielnego naczynia i pozostaw do ostudzenia.
- 9
Rozpuść cukier na tej samej patelni, na której podpiekały się orzechy włoskie i dodaj na nią pokrojone plastry bananów. Po chwili zdejmij patelnię z palnika i starannie obtocz kawałki owoców w bursztynowym cukrze.
- 10
Ubij śmietanę razem z cukrem wanilinowym.
- 11
Deser Pavlova z karmelem i orzechami udekoruj w następujący sposób: połowę bananów i orzechów ułóż na samej gorze bezy. Następnie dodaj warstwę ubitej śmietany, drugą połowę bananów i orzechów, a na koniec polej bezę przygotowanym sosem karmelowym. Wierzch toru bezowego możesz posypać dodatkową porcją orzechów. Gotowy deser przełóż na paterę i podawaj w towarzystwie pysznej kawy.
Wypróbuj także przepis na tort bezowy Pavlova z truskawkami.
Słynna Pavlova nie jest trudna w przygotowaniu, jednak wygląd jak i smak ciasta bezowego może sprawiać odwrotne wrażenie. Najczęściej podawana jest ze świeżymi owocami, dlatego tort kojarzy się przede wszystkim z latem i słonecznymi miesiącami. To jednak niejedyny sposób na przyrządzenie ciasta Pavlova. Doskonałym połączeniem, które idealnie współgra z bezą są prażone orzechy i sos karmelowy, który pokrywa wierzch delikatnego deseru.
Aby się przekonać, jak łatwo przygotować ten przysmak w swojej kuchni, wypróbuj poniższy przepis, który przeprowadzi Cię przez całą procedurę krok po kroku.