Pavlova z karmelem i orzechami

 Pavlova z karmelem i orzechami
Źródło: GettyImages

Składniki

Beza

  • 75 g Cukier trzcinowy
  • 75 g Cukier
  • 2 łyżeczki Skrobia kukurydziana
  • 4 Białko jajka
  • 1 łyżeczka Ocet winny

Polewa karmelowa

  • 80 g Cukier
  • 1 łyżka Woda
  • 1 łyżka Masło
  • 50 ml Śmietanka do ubijania

Polewa karmelowa

  • 200 ml Śmietanka do ubijania
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 2 sztuki Banan
  • 2 łyżki Cukier
  • 100 g Orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. 1

    Odważ cukier kryształowy oraz cukier trzcinowy do miski i dobrze wymieszaj ze skrobią za pomocą trzepaczki.

  2. 2

    Za pomocą robota kuchennego ubij białka do uzyskania sztywnej piany, a następnie powoli ubijając, stopniowo dodawaj mieszankę cukru i skrobi.

  3. 3

    Gdy utworzy się lśniący puch, dodaj ocet winny. Całość ubijaj jeszcze parę sekund.

  4. 4

    Ubity puch przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą łopatki uformuj z niej mniejsze koło o wysokości od 5 do 7 cm.

  5. 5

    Bezę piecz w piekarniku rozgrzanym do 120 st. C przez ok. 60 minut, następnie wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki i pozwól bezie całkowicie ostygnąć.

  6. 6

    Przygotuj sos karmelowy. Do garnka z grubym dnem odważ cukier, dodaj wodę i zagotuj składniki. Nie mieszaj zawartości garnka!

  7. 7

    Gdy syrop cukrowy nabierze koloru karmelowego/bursztynowego, zdejmij garnek z palnika, dodaj masło, a następnie śmietankę. Całość wymieszaj i ostudź.

  8. 8

    Na suchej patelni upraż grubo posiekane orzechy włoskie. Następnie przełóż je do oddzielnego naczynia i pozostaw do ostudzenia.

  9. 9

    Rozpuść cukier na tej samej patelni, na której podpiekały się orzechy włoskie i dodaj na nią pokrojone plastry bananów. Po chwili zdejmij patelnię z palnika i starannie obtocz kawałki owoców w bursztynowym cukrze.

  10. 10

    Ubij śmietanę razem z cukrem wanilinowym.

  11. 11

    Deser Pavlova z karmelem i orzechami udekoruj w następujący sposób: połowę bananów i orzechów ułóż na samej gorze bezy. Następnie dodaj warstwę ubitej śmietany, drugą połowę bananów i orzechów, a na koniec polej bezę przygotowanym sosem karmelowym. Wierzch toru bezowego możesz posypać dodatkową porcją orzechów. Gotowy deser przełóż na paterę i podawaj w towarzystwie pysznej kawy.

     

    Wypróbuj także przepis na tort bezowy Pavlova z truskawkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też