Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 250 g Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 4 Jajko
  • 200 g Cukier puder
  • 250 g Masło
  • 1 sztuka Pomarańcza

Polewa

  • 100 g Biała czekolada
  • 3 łyżki Wiórki kokosowe
  • 50 g Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Wszystkie składniki na ciasto pomarańczowe wyciągnij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, a formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.

  3. 3

    Skórkę z pomarańczy zetrzyj na tarce, a z cytrusa wyciśnij sok.

  4. 4

    Mąkę przesiej do miski i połącz ją z proszkiem do pieczenia.

  5. 5

    Masło zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę. Po ok. 7 minutach miksowania do masy zacznij wbijać po jednym jajku i dokładnie wymieszaj zawartość miski.

  6. 6

    Do gładkiej masy dodaj ¾ startej skórki z pomarańczy oraz mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj na jednolitą konsystencję. Następnie do masy dodaj ok. 90 ml soku z pomarańczy i ponownie wymieszaj ciasto.

  7. 7

    Masę na ciasto pomarańczowe wlej do przygotowanej formy i piecz przez ok. 1 godz.

  8. 8

    Pozostałą część soku z pomarańczy wlej do garnka i podgrzewaj, aż stanie się gorący. Następnie dodaj cukier, resztę skórki z pomarańczy i mieszaj, aż cukier rozpuści się w soku. Na koniec do mieszanki dodaj kawałki białej czekolady i cały czas mieszaj zawartość garnka.

  9. 9

    Ostudzone ciasto pomarańczowe polej przygotowaną polewą. Wierzch pysznego wypieku posyp odrobiną wiórków kokosowych.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też