Ciasto pomarańczowe
Delikatne ciasto pomarańczowe poleca się na wiele okazji. Sprawdź, jak je przygotować.
Składniki
Ciasto
- 250 g Mąka pszenna
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 4 Jajko
- 200 g Cukier puder
- 250 g Masło
- 1 sztuka Pomarańcza
Polewa
- 100 g Biała czekolada
- 3 łyżki Wiórki kokosowe
- 50 g Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Wszystkie składniki na ciasto pomarańczowe wyciągnij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
- 2
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, a formę na ciasto wyłóż papierem do pieczenia.
- 3
Skórkę z pomarańczy zetrzyj na tarce, a z cytrusa wyciśnij sok.
REKLAMA - 4
Mąkę przesiej do miski i połącz ją z proszkiem do pieczenia.
- 5
Masło zmiksuj z cukrem pudrem na gładką masę. Po ok. 7 minutach miksowania do masy zacznij wbijać po jednym jajku i dokładnie wymieszaj zawartość miski.
- 6
Do gładkiej masy dodaj ¾ startej skórki z pomarańczy oraz mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszaj na jednolitą konsystencję. Następnie do masy dodaj ok. 90 ml soku z pomarańczy i ponownie wymieszaj ciasto.
- 7
Masę na ciasto pomarańczowe wlej do przygotowanej formy i piecz przez ok. 1 godz.
- 8
Pozostałą część soku z pomarańczy wlej do garnka i podgrzewaj, aż stanie się gorący. Następnie dodaj cukier, resztę skórki z pomarańczy i mieszaj, aż cukier rozpuści się w soku. Na koniec do mieszanki dodaj kawałki białej czekolady i cały czas mieszaj zawartość garnka.
- 9
Ostudzone ciasto pomarańczowe polej przygotowaną polewą. Wierzch pysznego wypieku posyp odrobiną wiórków kokosowych.