Naleśniki — podstawowy przepis na ciasto naleśnikowe
Naleśniki są bardzo popularnym daniem, które można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Najważniejsze jest jednak właściwe przygotowanie ciasta — delikatne, odpowiedni wypieczone placki to tajemnica sukcesu tego przysmaku. Sprawdź podstawowy przepis na pyszne naleśniki.
Autor:
Smak.pl
Przekąski
Rodzaje dań
Naleśniki
Łatwe dania
Dania do 15 minut
Na skróty
Główne składniki
Mąka
Jajka
Nabial
Posiłki
Śniadanie
Podwieczorek
REKLAMA
Składniki
- 2 szklanek Mleko 3,2%
- 1 szklanki Mąka pszenna
- 2 Jajko
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Jajka ubij razem z mlekiem, dodaj mąkę i sól. Ciasto naleśnikowe wymieszaj, by nie było w nim grudek.
- 2
Małe porcje przygotowanego ciasta wylewaj na patelnię i smaż na odrobinie rozgrzanego masło (lub oleju).