Zupa z kurczaka z olejem sezamowym

Zupa z kurczaka z olejem sezamowym
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Udko z kurczaka
  • 4 łyżki Olej sezamowy
  • 1 sztuka Świeży imbir
  • 400 ml Wino ryżowe
  • 400 ml Woda
  • 1 garść suszone owoce goji
  • 1 opakowanie Makaron ryżowy
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Udka z kurczaka przetnij ostrym nożem na pół (nad kością), umyj i dobrze osusz ręcznikiem papierowym.

  2. 2

    Kawałek imbiru (ok. 7 cm) dokładnie opłucz i pokrój w cienkie plasterki, nie obierając korzenia ze skórki.

  3. 3

    Na głębokiej patelni (lub woku) rozgrzej olej sezamowy, dodaj plasterki imbiru i smaż, aż skórka stanie się złocista.

  4. 4

    Następnie zwiększ intensywność płomienia i dodaj na patelnię kawałki kurczaka. Smaż je, aż staną się miękkie.

  5. 5

    Na patelnię wlej wino ryżowe z wodą wodę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Doprowadź do wrzenia, następnie duś pod przykryciem przez ok. 20 minut. Co jakiś czas przemieszaj zawartość patelni.

  6. 6

    Kilka minut przed końcem gotowania dodaj suszone owoce goji, które przyjemnie ją osłodzą. Posmakuj zupy i jeżeli zaistnieje taka potrzeba, dodaj odrobinę soli.

  7. 7

    Ten nietypowy rosół serwuj wraz z makaronem ryżowym, przygotowanym zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też