Zupa z kurczaka z olejem sezamowym
Szybka zupa z Tajwanu to doskonałe danie, które ogrzeje Cię w zimne dni.
Składniki
- 500 g Udko z kurczaka
- 4 łyżki Olej sezamowy
- 1 sztuka Świeży imbir
- 400 ml Wino ryżowe
- 400 ml Woda
- 1 garść suszone owoce goji
- 1 opakowanie Makaron ryżowy
- Sól
Przygotowanie
- 1
Udka z kurczaka przetnij ostrym nożem na pół (nad kością), umyj i dobrze osusz ręcznikiem papierowym.
- 2
Kawałek imbiru (ok. 7 cm) dokładnie opłucz i pokrój w cienkie plasterki, nie obierając korzenia ze skórki.
- 3
Na głębokiej patelni (lub woku) rozgrzej olej sezamowy, dodaj plasterki imbiru i smaż, aż skórka stanie się złocista.
REKLAMA - 4
Następnie zwiększ intensywność płomienia i dodaj na patelnię kawałki kurczaka. Smaż je, aż staną się miękkie.
- 5
Na patelnię wlej wino ryżowe z wodą wodę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Doprowadź do wrzenia, następnie duś pod przykryciem przez ok. 20 minut. Co jakiś czas przemieszaj zawartość patelni.
- 6
Kilka minut przed końcem gotowania dodaj suszone owoce goji, które przyjemnie ją osłodzą. Posmakuj zupy i jeżeli zaistnieje taka potrzeba, dodaj odrobinę soli.
- 7
Ten nietypowy rosół serwuj wraz z makaronem ryżowym, przygotowanym zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Zobacz także: