Perliczka — przepis na wykwintny obiad, który zachwyci Twoich najbliższych

Perliczka pieczona
Źródło: Shutterstock/Piotr Krzeslak

Składniki

Perliczka pieczona

  • Majeranek
  • 3.5 łyżki Sól
  • 2 litry Woda
  • Mielona papryka czerwona
  • 1 sztuka Perliczka

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso starannie umyj, oczyść także jego środek. Usuń pozostałe pióra i zawiąż nóżki perliczki bawełnianym sznurkiem.

  2. 2

    Do miski wlej wodę i wsyp sól. Składniki starannie wymieszaj, aż do chwili połączenia. Włóż perliczkę do przygotowanego roztworu i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 150 st. C.

  4. 4

    Perliczkę natrzyj majerankiem oraz słodką papryką w proszku. Włóż mięso do rękawa foliowego. 

  5. 5

    Perliczkę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 2,5 godziny. Gdy upłynie wyznaczony czas, rozetnij foliowy worek i piecz mięso przez następne 20 minut. Następnie wyciągnij perliczkę z kuchenki i pozostaw na ok. 15 minut, aby mięso pozostało soczyste.

     

    Perliczka pieczona smakuje rewelacyjnie podana w towarzystwie pieczonych ziemniaczków oraz surówki z białej kapusty.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też