Zaskakujące pieczone śliwki w boczku. Pyszne na ciepło i na zimno

Pieczone śliwki w boczku
Źródło: Shutterstock/Pixel Shot

Składniki

Składniki na pieczone śliwki w boczku:

  • 100 g śliwki suszone kalifornijskie
  • 0.5 Szklanka Sos sojowy
  • 200 g Wędzony boczek w plastrach

Przygotowanie

  1. 1

    W misce umieszczamy suszone śliwki i zalewamy je sosem sojowym. Pozwalamy, żeby owoce zamarynowały się w sosie przez mniej więcej pięć minut.

  2. 2

    Każdą śliwkę osobno zawijamy w wąski plasterek wędzonego boczku i wbijamy wykałaczkę, która unieruchomi konstrukcję.

  3. 3

    Na blasze do pieczenia układamy papier i układamy na nim zawinięte w boczek śliwki.

  4. 4

    Śliwki w boczku potrzebują około kwadransa w piekarniku – dzięki temu boczek smakowicie się zarumieni, wytopi się też z niego tłuszcz, który nasączy owoce.

  5. 5

    Gotowe danie można zaserwować na kilka sposobów – na modłę hiszpańską podać na talerzyku jako małą przekąskę. To gotowe porcje na jeden kęs – wykałaczka pomoże w przeniesieniu śliwki do buzi. Drugim sposobem jest ułożenie pieczonych śliwek w boczku na talerzu wyłożonym sałatą o udekorowanym pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Śliwki będą smaczne zarówno podane ciepłe, jak i zimne. 

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też