Znudził ci się klasyczny kurczak? Przygotuj przepis na rozkoszne kotleciki szu szu

Kotleciki z kurczaka — kotleciki szu szu
Źródło: Shutterstock/rainbow33

Składniki

Kotleciki szu szu

  • 1 sztuka Podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 2 łyżki Jogurt naturalny
  • 3 łyżki Olej rzepakowy
  • 3 sztuki Żółtko
  • 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 0.5 Łyżeczka Czosnek granulowany
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Pierś z kurczaka oczyść, a następnie pokrój na mniejsze, płaskie paski. Dla chętnych: kawałki drobiu można dodatkowo rozbić tłuczkiem do mięsa.

  2. 2

    Do naczynia dodaj mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Składniki wymieszaj.

  3. 3

    Do masy dodaj olej rzepakowy, jogurt naturalny, a także przyprawy, tj. sól, czarny pieprz mielony, czosnek granulowany oraz paprykę czerwoną w proszku. Mieszankę dokładnie wymieszaj.

  4. 4

    Przygotowane kawałki fileta z kurczaka maczaj w marynacie, a zaraz potem odłóż na bok, na przynajmniej 30 minut. 

  5. 5

    Rozgrzej olej, a gdy tłuszcz osiągnie odpowiednią temperaturę, smaż mięso po kilka minut na stronę. Kotleciki szu szu powinny stać się apetycznie złociste.

     

    Po zdjęciu mięsa z patelni ułóż je na kawałku papierowego ręcznika i odsącz nagromadzony tłuszcz.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też