Koktajl bananowy z mlekiem – najlepszy, jaki piliście i bez cukru

Koktajl bananowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na koktajl bananowy

  • 2 szklanek Banan
  • 250 ml Sok jabłkowy
  • 250 ml Mleko
  • 0.5 Sztuka Cytryna

Przygotowanie

  1. 1

    Dojrzałe, ale nie przejrzałe (czyli czerniejące), banany obieramy ze skórki i pozbawiamy wszelkich włókien, nawet tych bardzo cienkich. Miąższ wkładamy do miski i zalewamy sokiem jabłkowym.

  2. 2

    Można użyć kupnego soku z kartonu, a można wycisnąć go samodzielnie, korzystając z sokowirówki. To drugie rozwiązanie sprawi, że koktajl będzie zdrowszy, mniej słodki, ale i naturalnie mętny.

  3. 3

    Oba składniki miksujemy na idealnie gładką konsystencję. Można w tym celu skorzystać z blendera kielichowego (od razu wrzucamy do niego banany i wlewamy sok) lub z blendera typu żyrafa.

  4. 4

    Do tej mieszanki dodajemy mleko lub jogurt naturalny, który sprawi, że koktajl zyska na gęstości. Jeśli wolicie, żeby koktajl bananowy wyszedł rzadszy, wystarczy rozcieńczyć go mlekiem krowim lub napojem roślinnym – sojowym, migdałowym, owsianym czy ryżowym.

  5. 5

    Ostatni akcent to sok z cytryny lub limonki. Po co go dodawać? Żeby koktajl bananowy zyskał jeszcze bardziej pod względem smaku na wyrazistości. 

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też