Koktajl bananowy z mlekiem – najlepszy, jaki piliście i bez cukru
Koktajl bananowy, który sprawi, że dzieci będą prosiły o dolewkę? Ten aksamitny koktajl będzie idealny jako drugie śniadanie czy podwieczorek w ciepły dzień. Wystarczą cztery składniki i 10 minut przygotowania.
Przepis na koktajl bananowy to doskonały pomysł na to, żeby wykorzystać dojrzałe banany, których nikt z domowników już nie ma ochoty jeść.
Składniki
Składniki na koktajl bananowy
- 2 szklanek Banan
- 250 ml Sok jabłkowy
- 250 ml Mleko
- 0.5 Sztuka Cytryna
Przygotowanie
- 1
Dojrzałe, ale nie przejrzałe (czyli czerniejące), banany obieramy ze skórki i pozbawiamy wszelkich włókien, nawet tych bardzo cienkich. Miąższ wkładamy do miski i zalewamy sokiem jabłkowym.
- 2
Można użyć kupnego soku z kartonu, a można wycisnąć go samodzielnie, korzystając z sokowirówki. To drugie rozwiązanie sprawi, że koktajl będzie zdrowszy, mniej słodki, ale i naturalnie mętny.
- 3
Oba składniki miksujemy na idealnie gładką konsystencję. Można w tym celu skorzystać z blendera kielichowego (od razu wrzucamy do niego banany i wlewamy sok) lub z blendera typu żyrafa.
- 4
Do tej mieszanki dodajemy mleko lub jogurt naturalny, który sprawi, że koktajl zyska na gęstości. Jeśli wolicie, żeby koktajl bananowy wyszedł rzadszy, wystarczy rozcieńczyć go mlekiem krowim lub napojem roślinnym – sojowym, migdałowym, owsianym czy ryżowym.
- 5
Ostatni akcent to sok z cytryny lub limonki. Po co go dodawać? Żeby koktajl bananowy zyskał jeszcze bardziej pod względem smaku na wyrazistości.
Zobacz także:
- Przepis na koktajl truskawkowy
- Aksamittny koktajl z mleczkiem kokosowym i mango
- Niezapomniany w smaku koktajl czekoladowo-migdałowy
Jak sprawić, żeby koktajl bananowy był bardziej słodki?
Co zrobić, jeśli koktajl bananowy nie spełnia waszych oczekiwań jeśli chodzi o słodycz? W naszym przepisie nie ma cukru, ale jeśli chcecie więcej słodyczy, dodajcie miód płynny albo cukier waniliowy i odrobinę gałki muszkatołowej czy cynamonu. Dobrym sposobem na dosłodzenie koktajlu bananowego będzie także dodanie do koktajlu i zmiksowanie z nim gałki lodów waniliowych. Bardzo ciekawym połączeniem będzie również dodanie do koktajlu bananowego kilku łyżek słodkiego kakao. Koktajl będzie wtedy wyjątkowo pyszny.
Z czym robić koktajl bananowy?
Koktajl bananowy można robić na mleku krowim o różnej zawartości tłuszczu, ale także na napoju roślinnym. Smaczny wyjdzie zwłaszcza na bazie mleka sojowego, ryżowego i migdałowego – czyli takich, które mają lekko słodkawy posmak. Są amatorzy koktajli na bazie jogurtu naturalnego, maślanki czy kefiru. Wiele zależy od smaku i konsystencji, na jakim nam zależy. Banany mogą być naturalnym zagęszczaczem dla koktajli (podobnie jak awokado), dlatego tak często stanowią ważny składnik wymieniany w przepisach na koktajle, do których dodawany jest na przykład szpinak. Banan koktajle także w bardzo naturalny sposób dosładza.
Kiedy sprawdzi się koktajl bananowy?
Koktajl bananowy może pełnić wiele funkcji. Możemy wypić go na śniadanie – jest na tyle kaloryczny i dostarcza tak dużo energii, że spokojnie szklanka tego napoju zaspokoi pierwszy głód. Koktajl możemy zabrać w zakręcanym kubku wstawić do lodówki i wypić w pracy. W takim przypadku spełni rolę drugiego śniadania.
Koktajl bananowy pozwoli także uzupełnić energię po treningu, czy zastąpić ciastko czy lody jako rodzaj przekąski na podwieczorek. W bardzo gorące dni koktajl bananowy zmiksowany w blenderze kielichowym na specjalnym programie z lodem pozwoli nam stworzyć wspaniałe smoothie, które doskonale ochłodzi i orzeźwi. Koktajl bananowy może być także elementem słodkiego śniadania w weekend. W soboty i niedziele jest czas na to, żeby zrobić gofry, usmażyć omlet na słodko czy zaserwować rogaliki prosto z pieca z masłem i dżemem. Obok kawy, koktajl bananowy będzie stanowił świetnie uzupełnienie posiłku.
Jak podawać koktajl bananowy?
Pyszny napój może dodatkowo zyskać, jeśli wyjątkowo ładnie zostanie podany. Koktajl bananowy można zaserwować jak shake’a w amerykańskich filmach – w szklankach pucharkach czy wysokich szklankach o stożkowej budowie. Dodatkowo można napój ozdobić – owocami, listkami mięty czy ozdobną rurką.