Lemoniada arbuzowa orzeźwiająca i dobra na upały
Lemoniada arbuzowa to bardzo oryginalna odpowiedź na klasyczną i jakże lubianą lemoniadę cytrynową z miętą. Lemoniada arbuzowa to świetny pomysł na zużycie arbuza, który zalega w lodówce. Może przyjąć formę smoothie, a pod każdą postacią lemoniada taka jest wyjątkowo lubiana przez dzieci. Chłodzi, słodzi i smakuje!
Składniki
Składniki na lemoniadę arbuzową
- 1.5 sztuka
- 100 g Cukier
- 20 kostek Lód
- 3 sztuki Cytryna
Przygotowanie
- 1
Żeby zaoszczędzić sobie pracy przy usuwaniu pestek z arbuza, najlepiej wybrać arbuza premium, bezpestkowego. Najlepszy będzie arbuz czerwony, bo jest o wiele bardziej słodki niż ten żółty. Arbuza kroimy na średniej grubości plastry, odcinamy skórę i dzielimy na mniejsze kostki.
- 2
Przekładamy miąższ do miski, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryn lub limonek. Dodajemy cukier (najlepszy będzie ten o drobnych kryształkach) ale można także wykorzystać w tym celu miód czy syrop klonowy a także opcjonalnie dwie łyżki stewii w proszku.
- 3
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze kielichowym na gładko, a jeśli były w miąższu pestki, to dodatkowo przecedzamy płyn przez sito o dużych oczkach.
- 4
Jeśli chcemy uzyskać efekt smoothie, do blendera kielichowego dodajemy kostki lodu (dwie szklanki) i miksujemy na specjalnym programie do smoothie.
- 5
Do zmiksowanego miąższu lemoniady arbuzowej dodajemy wodę i mieszamy. Jeśli jest zbyt wyrazista, dodajemy więcej wody, jeśli ma za mało smaku, dodajemy cytryny i cukru.
- 6
Wlewamy lemoniadę do szklanek z lodem, dekorujemy cienkim plasterkiem cytryny i listkiem świeżej mięty.
Zobacz także:
Lemoniada arbuzowa i inne popularne latem napoje
Latem, kiedy jest naprawdę gorąco, trzeba dużo pić. To bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, pracy wszystkich narządów, działania metabolizmu, a także trawienia. Wodę z ciała tracimy między innymi pocąc się. Dorośli wiedzą, że picie wody jest kluczowe. Jeśli smak wydaje się nam zbyt mdły, wybieramy wodę gazowaną, dodajemy do niej lód, plasterek cytryny, kilka listków mięty. Dzięki temu woda nabiera smaku, ale wciąż bardzo daleko jej do słodkich napojów gazowanych.
Jak jednak przekonać dzieci do picia? Najlepszym sposobem będzie przygotowanie lemoniady i zaserwowanie jej w wyjątkowy sposób. Dzieci udowadniają nam i przypominają, że jedzenie i picie powinno być ucztą dla oczu. Lemoniadę można więc podać w wykwintnym kieliszku, z zatkniętym za krawędź plasterkiem cytryny, z parasolką i rurką. Krawędź szklanki można posmarować sokiem z arbuza lub przetrzeć cytryną i obtoczyć w cukrze.
Do wersji lemoniady bez cukru dzieci może przekonać mocno skruszony lód. Do opcji lemoniady naturalnie słodkiej nie trzeba będzie chyba namawiać. Sok jabłkowy, zmiksowany arbuz – takie nuty powinny sprawić, że dzieci chętnie wypiją całą szklankę napoju i jeszcze poproszą o dolewkę.
Kiedy serwować lemoniadę arbuzową?
Lemoniadę arbuzową serwować można przede wszystkim wtedy, kiedy jest sezon na te owoce. Doskonale sprawdzi się w naprawdę gorące dni, kiedy marzymy o orzeźwieniu i schłodzeniu ciała. Lemoniada świetnie prezentuje się w dużych dzbankach lub butelkach z szeroką szyjką i karafkach. Różowa lemoniada arbuzowa sama w sobie będzie ozdobą stołu podczas spotkania w ogrodzie, w czasie letniego grilla, urodzin, komunii, chrztu czy przyjęcia weselnego.
Koniecznie należy je także zaserwować podczas spotkania dzieci – na letnim przyjęciu urodzinowym – zamiast kupnych soków i kolorowych napojów gazowanych.
Co dodać do lemoniady arbuzowej?
Co warto zrobić, zanim zaczniemy myśleć o przygotowaniu lemoniady arbuzowej? Dobrze wcześniej przygotować dużo kostek lodu – zamrozić wodę w woreczkach czy wstawić ją w foremkach. To oczywiście żaden problem, jeśli lodu zabraknie – w większości sklepów można kupić worek z gotowym lodem. Ważnym dodatkiem każdej lemoniady – także tej na bazie arbuza – jest cytryna i mięta. Oba te składniki sprawiają, że napój staje się jeszcze bardziej orzeźwiający i chłodzący.