Lemoniada arbuzowa orzeźwiająca i dobra na upały

Lemoniada arbuzowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na lemoniadę arbuzową

  • 1.5 sztuka
  • 100 g Cukier
  • 20 kostek Lód
  • 3 sztuki Cytryna

Przygotowanie

  1. 1

    Żeby zaoszczędzić sobie pracy przy usuwaniu pestek z arbuza, najlepiej wybrać arbuza premium, bezpestkowego. Najlepszy będzie arbuz czerwony, bo jest o wiele bardziej słodki niż ten żółty. Arbuza kroimy na średniej grubości plastry, odcinamy skórę i dzielimy na mniejsze kostki.

  2. 2

    Przekładamy miąższ do miski, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryn lub limonek. Dodajemy cukier (najlepszy będzie ten o drobnych kryształkach) ale można także wykorzystać w tym celu miód czy syrop klonowy a także opcjonalnie dwie łyżki stewii w proszku.

  3. 3

    Wszystkie składniki miksujemy w blenderze kielichowym na gładko, a jeśli były w miąższu pestki, to dodatkowo przecedzamy płyn przez sito o dużych oczkach.

  4. 4

    Jeśli chcemy uzyskać efekt smoothie, do blendera kielichowego dodajemy kostki lodu (dwie szklanki) i miksujemy na specjalnym programie do smoothie.

  5. 5

    Do zmiksowanego miąższu lemoniady arbuzowej dodajemy wodę i mieszamy. Jeśli jest zbyt wyrazista, dodajemy więcej wody, jeśli ma za mało smaku, dodajemy cytryny i cukru.

  6. 6

    Wlewamy lemoniadę do szklanek z lodem, dekorujemy cienkim plasterkiem cytryny i listkiem świeżej mięty.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też