Zobacz, jak zrobić tradycyjne kluski leniwe jak u babci

Kluski leniwe
Źródło: StockFood

Składniki

Kluski leniwe

  • 100 g Mąka pszenna
  • 2 łyżki Masło
  • 500 g Twaróg półtłusty
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 2 Jajko

Składniki na sos (opcjonalnie)

  • 2 łyżki Cukier wanilinowy
  • 85 g Śmietanka 30%
  • 2 łyżki Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Zmiel twaróg i umieść go w większej misce. Następnie dodaj miękkie masło (jeśli nie zostało wcześniej wyciągnięte z lodówki, możesz je również rozpuścić w garnuszku) oraz żółtka i starannie wymieszaj składniki, za pomocą łyżki. Po chwili dodaj również mąkę pszenną wraz z solą

  2. 2

    W oddzielnym naczyniu ubij białka, po czym przełóż je do masy serowej i starannie wymieszaj całość.

  3. 3

    Blat oprósz mąką pszenną. Przygotowane ciasto z białego twarogu podziel na 3 porcje. Każdą z nich uformuj dłońmi na kształt wałka i wycinaj nożem kluski, krojąc serową masę po skosie. Czynność kontynuuj do wyczerpania ciasta.

  4. 4

    W garnku ugotuj wodę. Kiedy zacznie bulgotać, zmniejsz moc palnika, a do wrzątku wrzuć pierwszą porcję klusek leniwych. Kiedy wypłyną na wierzch (maksymalnie po minucie od wypłynięcia), wyławiaj je łyżką cedzakową i w garnku umieść kolejną porcję kluseczek.

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj sos. W mniejszym garnku połącz śmietanę wraz z cukrem wanilinowym oraz masłem. Wymienione składniki mieszaj, aż do zagotowania się sosu, po czym wyłącz palnik.

  6. 6

    Gotowe kluski leniwe podawaj z przygotowanym sosem. Doskonałym dodatkiem mogą okazać się świeże owoce lub domowe przetwory.

     

    Może zainteresować Cię także przepis na przepyszne pierogi z truskawkami dla całej rodziny.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też