Ciasto leśny mech — zielony wypiek, który zachwyci Twoich gości

Ciasto leśny mech
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto leśny mech

  • 450 g Szpinak mrożony
  • 3 Jajko
  • 160 ml Olej
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 3 szklanek Mąka pszenna tortowa
  • 1 szklanki Cukier puder
  • 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
  • 4 łyżki Cukier puder
  • 250 g Mascarpone
  • 1 opakowanie Śmietan-fix
  • 250 ml Śmietanka 30%

Do dekoracji

  • Maliny
  • Truskawki
  • Granat

Przygotowanie

  1. 1

    Szpinak rozmroź i za pomocą sitka o drobnych oczkach lub gazy odciśnij nadmiar wody, a następnie zblenduj warzywo na gładkie purée.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Jajka wbij do miski i ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewaj olej, nie przestając miksować. Zmniejsz obroty miksera i dodaj mus ze szpinaku. Całość mieszaj, aż do dokładnego połączenia się składników.

  4. 4

    Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko. Suche składniki powoli dodawaj do ubitej masy jajecznej i skrupulatnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.

  5. 5

    Dno tortownicy (najlepiej o średnicy 23-25 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

  6. 6

    Gotową masę na ciasto leśny mech wlej do tortownicy i piecz przez ok. 40 minut do “suchego patyczka”. Ciasto odstaw do całkowitego wystygnięcia.

  7. 7

    Aby przygotować krem, w jednym naczyniu ubij mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier wanilinowy. Gdy masa będzie już puszysta dodaj do niej śmietan-fix i ponownie wymieszaj.

  8. 8

    Schłodzone ciasto leśny mech przetnij wzdłuż, odcinając nierówną, wypukłą górną część wypieku. Dolny blat przełóż na talerz i posmaruj przygotowanym kremem. Odcięty kawałek pokrusz w palcach — otrzymasz wówczas zielony mech. Posyp nim ciasto i udekoruj świeżymi owocami (np. malinami, borówkami bądź nasionami granatu). Ciasto przechowuj w lodówce do momentu podania.

    Jeżeli poszukujesz innego pomysłu na atrakcyjne, kolorowe ciasto, może zainteresować Cię także przepis na roladę red velvet.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też